Kunst en erfgoed ervaren, gebruikmakend van augmented reality-toepassingen. Wat vroeger onhaalbaar leek, is vandaag werkelijkheid. Mede met dank aan het Brugse hightech bedrijf AlfaVision.
Wie interesse heeft kan vanaf deze week AR aan de lijve ondervinden in de Gentse Sint- Baafskathedraal, die een nieuw bezoekerscentrum in gebruik nam. “Gezien de kathedraal een lithurgische plaats is – en ook beschermd werelderfgoed – maken we uitsluitend gebruik van AR–technologie, aan de hand van een handige bril”, aldus Els De Rooy namens AlfaVision. “Op die manier blijft het monument gevrijwaard van kabels, schermen, extra meubilair, enzovoort. Het bezoek start in de crypte, waar jouw persoonlijke virtuele digitale assistent je leidt van kapel naar kapel. In elke kapel zie je door de AR-bril een ander tafereel: een virtuele, gecreëerde belevingslaag op de bestaande omgeving. Deze indrukwekkende ervaring wordt nog sterker door de koppeling aan levendige storytelling. Je ziet de bouwevolutie van de kerk, je wordt teruggeflitst naar de tijd waarin het Lam Gods geschilderd werd en je bent getuige van alles wat dit topstuk doorheen de geschiedenis meemaakt. Na de AR-wandeling bewonder je, perfect voorbereid, met eigen ogen het Lam Gods in de kathedraal zelf. Kort samengevat: hét toppunt van visionaire innovatie met een onvergetelijke belevingswaarde.”
Technologisch meesterschap
In 2019 realiseerde AlfaVision al een gelijkaardig huzarenstukje met werk van Pieter Bruegel, toen in Brugge. AlfaVision tekende al voor diverse projecten in binnen- en buitenland en heeft wereldwijd bestellingen lopen, in die mate dat het zich globaal marktleider voor AR in de museumsector mag noemen. Klanten kunnen rekenen op state-of-the-art toepassing van de technologie, maar ook op een persoonlijke begeleiding van elk project.
In principe later dit jaar opent AlfaVision in Baku (Azeirbeidjan) een kopie van het futuristische Brugse Historium museum.
Geef gerust een seintje als er nog vragen zijn.