Anno 2020 trekken veelbelovende tech en digitale start-ups uit de Brugse regio weg om elders in Vlaanderen hun ondernemingsplannen waar te maken. Een overduidelijk signaal dat Brugge dringend terug op de kaart moest worden gezet als innovatieve regio.
Samen met Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen werkte de Stad Brugge daarom een ambitieus actieplan uit. Eind 2020 al werd de vzw Brugge.Inc gelanceerd. Het doel? Brugge langs de voordeur binnensluizen in de top 10 van beste Vlaamse steden om een start-up te ontwikkelen.
Drie pijlers
Om dat te bereiken krijgen innovatieve start-ups vanuit de incubator een combinatie van 3 pijlers aangereikt: housing, coaching en community. “Die doorgedreven combinatie is de juiste gebleken, al hebben we het onszelf daarmee niet makkelijk gemaakt”, aldus Pablo Annys, voorzitter van Brugge.Inc en schepen van Ondernemen Brugge. We zien er bij de selectie van kandidaten streng op toe dat het gaat om innovatieve start-ups met de ambitie om te groeien.”
De ‘gasten’ van Brugge.Inc realiseerden in 2023 samen een omzet van net geen 7,5 miljoen euro en stelden 34 mensen tewerk (freelancers niet meegerekend). 3 start-ups vroegen een patent aan, bijna 60% bracht een disruptief product of disruptieve dienst op de markt. Dit innovatieve talent kreeg ook in Vlaanderen én daarbuiten erkenning: de housers haalden samen 1 zilveren Henry Van de Velde Award, 3 tickets voor de Entrepreneurship World Cup en 1 erkenning als incubatee van het European Space Agency binnen.
Ook Brugge.Inc zelf wist als organisatie impact te maken. Het merk vindt niet alleen bij het brede publiek stilaan ingang, maar vooral ook in het Brugse start-up ecosysteem.
Groot impact
Na 3 jaar is Brugge.Inc goed op weg om de ambitie waar te maken, bevestigt Omar Mohout, Partner & Head of Digital bij Nova Reperta, die de digitale productbedrijven in Brugge.Inc analyseerde: “Brugge.Inc heeft in minder dan 4 jaar een opmerkelijke prestatie neergezet. Op Vlaams niveau hoort Brugge.Inc qua portfolio bij de top 10 clusters van digitale productbedrijven en scoort het beter dan bijvoorbeeld het Leuvense Arenberg Science Park of het Gentse Dok Noord. Op Belgisch niveau staat Brugge.Inc op een respectabele 15de plaats.”
Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen, is uiteraard blij met deze topscore, maar misschien nog meer met de vaststelling van Omar Mohout dat de impact van Brugge.Inc verder reikt dan de incubatormuren: het creëert een bruisend ecosysteem waar talent kan ontplooien en innovatieve ideeën tot leven komen. “Net daarom zette Voka West-Vlaanderen overtuigd mee de schouders onder dit initiatief”, aldus Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen: “We wilden het wegtrekken van creatief ondernemend talent tegengaan en daar zijn we absoluut in geslaagd. Je hoeft de cijfers niet eens te kennen: wie bij Brugge.Inc binnenspringt, voelt er meteen de positieve vibes van creativiteit en innovatie in de Brugse regio.”