Brugge brusk-nieuw-museum

Brugge en Vlaanderen investeren 45 miljoen euro in nieuwe cultuurtempel van de eenentwintigste eeuw

BRUGGE - Het Brugse stadsbestuur heeft de plannen voorgesteld voor de bouw van een nieuwe culturele expo, die in principe tegen 2024 (het jaar van de verkiezingen) effectief in gebruik moet worden genomen. Aan de investering hangt een prijskaartje vast van 45 miljoen euro, waarvan ruim de helft door de Vlaamse overheid wordt gedragen. Het gebouw is een ontwerp van de architecten Robbrecht en Daem in samenwerking met de Brugse architect Olivier Salens.

 

Met de bouw van een nieuwe tentoonstellingshal én de aanleg van een nieuwe, hoogwaardige kunstsite in het hart van de historische binnenstad investeert het stadsbestuur naar eigen zeggen in een innovatief, hedendaags kunstbeleid. Zowel in de beleidsdoelstellingen van Stad Brugge als in deze van Musea Brugge stond de realisatie van een nieuwe museum- en kunstsite als topprioriteit genoteerd. Nu de opdracht is gegund, wordt snel werk gemaakt van de omgevingsvergunningsaanvraag, uiteraard in nauw overleg met alle betrokkenen en de omwonenden.

De nieuwe expohalle krijgt de naam ‘Brusk’ mee. Brusk is een acroniem met veel mogelijkheden. Het kan bijvoorbeeld staan voor Brugge + Stimulans + Kunst(en) of + Schone + Kunsten of + Stedelijke + Kunsthal of + Stedelijk + Kunstencentrum, enzovoort. Met Brusk zal de stad inzetten op innovatieve tentoonstellingen, inclusief hedendaagse mogelijkheden op het vlak van de presentaties.

Het ontwerp

De nieuwe tentoonstellingshal komt op de site Garenmarkt, net naast het Groeningemuseum. In totaal gaat het om een site van 20.000m² die in de toekomst attractief zal worden ingericht. Op vraag van de Stad Brugge zijn de tentoonstellingszalen zeer ruim, zodat er ook internationaal rondreizende tentoonstellingen kunnen plaatsvinden, van zowel klassieke als hedendaagse werken. De zalen zijn echter flexibel genoeg ontworpen om ook efficiënt opgedeeld te worden in kleinere ruimtes voor exposities, performances of andere invullingen.

Alle staat in het teken van meerwaarde realiseren voor de stad en voor zijn bezoekers. Er is ook ruime aandacht besteed aan duurzaamheid. De Brugse architect Olivier Salens (Salens Architecten) heeft het over een unieke groene dakkoepel met elektriciteit opwekkende glasschaliën. Zo wordt het gebouw meer dan tweemaal energiezuiniger dan de huidige BEN-norm. De groene kleur van de glasplaten versterkt het omliggende groen van het nieuwe, aanpalende park.

Salens Architecten werd opgericht in 1978. Het kantoor heeft een ruime ervaring in zowel nieuwbouwprojecten als renovatieopdrachten, zowel kleinschalig als grootschalig. De referentielijst oogt indrukwekkend.