Brouwerij De Halve Maan was wellicht een van de allereerste brouwerijen van het land om haar deuren te openen voor het brede publiek. Toen de familie Maes in de jaren ’80 de brouwerij openstelde was dat opmerkelijk omdat het ietwat verouderde industriële patrimonium toen helemaal niet ingericht was om bezoekers te ontvangen. Nochtans heeft het industrieel-archeologische complex een unieke erfgoedwaarde, die vandaag bezoekers uit binnen- en buitenland aanspreekt.
Inmiddels groeide de huisbrouwerij uit tot één van de belangrijkste toeristische trekpleisters voor Brugge, met jaarlijks meer dan 125.000 bezoekers die er ondergedompeld worden in de unieke wereld van mout en hop. Het behoort tot een van de meest populaire privé attracties in Brugge.
Focus op relance
De herinrichting van het ‘biermuseum’ komt er mede dankzij de steun van de stad, van de provincie en de Vlaamse regering (300.000 euro). Jan Jambon, minister-president, tekende persoonlijk present op de heropening.
“In het kader van Vlaamse Veerkracht, het grootste relanceplan van een Vlaamse regering ooit ter waarde van 4,3 miljard euro, investeerden we hoofdzakelijk in vier belangrijke domeinen: digitalisering, duurzaamheid, levenslang leren en infrastructuur”, aldus Jambon. “Maar daarnaast hadden we ook aandacht voor onze cultuur- en toeristische sector die het tijdens de pandemie bijzonder moeilijk had. Bovenop de eerste bierpijpleiding, heeft de stad Brugge met dit nieuwe bezoekerscentrum van brouwerij De Halve Maan een extra troef in handen om internationale toeristen te laten kennismaken met onze rijke Vlaamse biertraditie. Zeker in een stad die tijdens de middeleeuwen meer dan 50 brouwerijen telde.”
Duurzaam eerst
In de brouwerij op de historische site van het Walplein worden nog een reeks extra duurzaamheidsinvesteringen gepland. Een uniek regeneratie systeem zal voortaan restwarmte recupereren uit de afvalwaterstromen. Deze restwarmte zal gebruikt worden voor de verwarming van de gebouwen van het bezoekerscentrum, kantoren en omliggende woningen. Het vernieuwde bezoekerscentrum zal dus ook een ecologische bierbeleving worden.
Bovendien bereikte Brouwerij De Halve Maan ook een principeovereenkomst met de Stad Brugge omtrent de aanleg van een warmtenet dat in de toekomst het te vernieuwen Begijnhof en oude Minnewaterziekenhuis zal verwarmen.Een en ander past in de plannen van het stadsbestuur om grenzen te verleggen op ecologisch vlak.