In totaal liggen er 830 panelen op het dak van het nieuwe hoofdkantoor, goed voor een vermogen van 330 kWp. De moderne oost-westoriëntatie zorgt ervoor dat er van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zon op de panelen valt.
Met de energie die in het hoofdkantoor geproduceerd wordt, voorziet Brooklyn in de eerste plaats in zijn lokale energiebehoefte. Maar door het monstervermogen van de PV-installatie wekt Brooklyn méér energie op dan het lokaal nodig heeft. Die energie-overschot wordt verdeeld over de zeven winkels. Dankzij dit concept van energiedelen vergroot Brooklyn zijn zelfverbruik en verkleint het zijn verbruikspieken.
Een kwestie van verantwoordelijkheid
De zonnepanelen zullen nog minstens twintig jaar optimaal renderen en na amper drie jaar al volledig terugverdiend zijn. “Bovendien beschikt Brooklyn nu altijd over een stevige energievoorraad om op terug te vallen”, aldus Descamps. “Iets wat meer dan welkom is in tijden van fluctuerende energieprijzen en een stijgende energienood.”
Daarnaast vindt Ubbe dat elke ondernemer zijn verantwoordelijkheid moet nemen in de verduurzaming van bedrijven. “De investering in zonne-energie zou een no-brainer voor elk bedrijf moeten zijn”, besluit Ubbe.