“Bowling is een sport en andere sporten mogen wel de deuren geopend houden. Wie begrijpt dat? Wij hebben in 2019 nog zwaar geïnvesteerd in één van onze 8 bowlings, en de voorbije twee jaren bleven we 11 op 24 maanden dicht. Het water staat ons, en alle collega’s uit de sector meer dan aan de lippen. Niet alleen de bowlings zelf zien af, maar ook onze bijhorende horecazaken die op slot gaan. En dan moet je weten dat we in principe onder de horeca-sector vallen, een sector die wel open mag blijven. Begrijpe wie begrijpen kan.”
Dat zegt Helene van den Donk, die in totaal en namens de familie Vanhonsebrouck acht bowlings (waarvan drie in West-Vlaanderen) in portefeuille heeft.
Alle maatregelen gerespecteerd
De federatie Recrea trekt noch min noch meer aan de alarmbel. “We hebben redenen genoeg om ons verongelijkt te voelen”, zegt Vlaams vice-voorzitter Renaud Honhon. “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat onze faciliteiten haarden van besmetting zouden zijn. Eerder het tegendeel is waar. Alle bowlings hebben vanaf dag één alle sanitaire maatregelen genomen die nodig waren en investeerden ook niet geringe bedragen in verluchting. Bovendien zijn bowlings bekend voor de grote ruimtes die ze innemen. Toppunt is wel dat het orgaan dat instaat voor contract tracing (van de overheid zelf) op het hoogtepunt van de pandemie liet weten dat er in onze centra geen problemen konden zijn, net omwille van de goede verluchting en alle afstand die kon bewaard worden. Toch moet de sector nu op slot. We zijn een sportsector, net als pakweg schaatsen, maar toch worden twee maten en twee gewichten gehanteerd. Onze sector heeft geen enkele negatieve impact op de gezondheid, zoveel is zeker. Het ergste is nog dat er bij de bevoegde kabinetten geen aanspreekpunten zijn. Alsof onze sector niet belangrijk genoeg is.”
Investeringen on hold, alsook jobverlies
Alle bowlings te lande zien zich in deze fase verplicht om hun eigen reserves aan te spreken. Renaud Honhon die zelf twee bowlingscentra uitbaat, zag zich zelfs verplicht het eigen pand, waarin zijn bowling gevestigd is, te verkopen om in hopelijk betere tijden toch zijn activiteiten verder te kunnen zetten.
Helene van den Donk stelt van haar kant vast dat geplande investeringen in nieuwe bowlings gewoon ‘on hold’ worden gezet. “Bovendien kijkt het getraind personeel bij alle bowlings (over heel België gaat het om een kleine duizend directe jobs) naar een andere job, gezien de door de overheid gecreëerde onzekerheid”, aldus nog Helene van den Donk.
Last but not least zien ook de toeleveranciers erg af. De Wevelgemse Valcke Group van CEO Henri Valcke, is in dat geval. Henri Valcke schat dat de omzet van toelevering naar bowlingcentra in de periode van de sluiting met zo’n 90 procent gekelderd is. “En zo bloeden er, naast ons, nog tientallen andere toeleveranciers”, aldus Henri Valcke. “Hopelijk gaan de ogen van de overheid nog op tijd open.”
foto: Henri Valcke (Valcke Group), Helene van den Donk (Bowl Inn, Bowling Stones), Renaud Honhon (beroepsfederatie Recrea en uitbater van bowlings in Holsbeek en Hamme) en Veronique Perniaux (bowling Les Alliez in Moeskroen, beroepsfederatie Recrea en bowlingsport federatie BBSF).