Boury Tim Oostenrijk Tim Boury, guest chef September 2021, portrait, Restaurant Ikarus, Hangar-7, Salzburg, Austria, 2021.09.01, / Tim Boury, Gastkoch September 2021, Portrait, Restaurant Ikarus, Hangar-7, Salzburg, Österreich, 2021.09.01,

Boury behaalt de op één na hoogste score bij Gault&Millau

ROESELARE - Voor een publiek van meer dan vijftienhonderd restaurateurs, journalisten en partners stelde Gault&Millau de twintigste editie van de Belgische Gids voor. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten een jaar lang de fijnste adressen van ons land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1.380 adressen, liefst 125 nieuwe adressen en 168 stijgers. Het Roeselaarse klasserestaurant Boury was met een  score van 18,5 op 20 een absolute blikvangger. Alleen Hof van Cleve, op de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen, doet (traditioneel) nog beter.

De titel van Chef van het Jaar 2023 gaat dit jaar naar Nick Bril van restaurant The Jane in Antwerpen. Er zijn dit jaar vier hoogste nieuwkomers ex-aequo in Vlaanderen: Willem Hiele in Oostende (Oudenburg), Misera in Antwerpen, Atelier Gist in Geraardsbergen en Modest in Oudsbergen. Alle vier behaalden ze een score van 15/20. Voor Wallonië was de hoogste nieuwkomer La Grappe d’Or in Aarlen met een score van 15,5/20, en in Brussel was de hoogste nieuwkomer Ivresse met 14/20.

De top van de Belgische gastronomie groeit meer dan ooit en daarvan getuige zijn maar liefst drie restaurants met een nieuwe score van 18,5/20 en vier koksmutsen: Boury in Roeselare, The Jane in Antwerpen en Zilte in Antwerpen. Andere stijgers aan de top zijn ​ Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) met 18/20, Cuchara (Lommel) en L’Eau vive (Arbre) met 17,5/20, Altermezzo (Tongeren), Castor (Beveren-Leie), De Kristalijn (Genk), Sir Kwinten (Lennik), Toma (Luik) en La Villa Lorraine by Yves Mattagne (Brussel) met 17/20. Le Cor de Chasse (Wéris) sloot die rij met met 16,5/20.

Nog dit: de ‘prijs-plezierverhouding’ van het Jaar ging naar Onism (Blankenberge) voor Vlaanderen, ÖTAP voor Brussel en L’O de Source (Jalhay) voor Wallonië.

info: Op de website www.gaultmillau.be kan men aan de hand van diverse criteria restaurants opzoeken.