Roeselare
Deze week nog rolt het boek ‘Honderd Heerlijke Roeselarenaars’ officieel van de pers. Het brengt het verhaal van Roeselaarse figuren die zich tot ver buiten de stadsgrenzen hebben laten opmerken. “Honderd Heerlijke Roeselarenaars’ wordt uitgeven door Johan Vergote van Bibliodroom (Meulebeke) en een team van negen journalisten of schrijvers (zie foto) werkte er aan mee.
Het moest gaan om mensen die in Roeselare geboren en/of getogen zijn maar er niet noodzakelijk meer wonen. Sommigen zijn naast ‘Bekende Roeselarenaar’ intussen ook ‘Bekende Vlaming’ geworden. Anderen zijn in alle stilte met heel opmerkelijke zaken bezig, soms langs de andere kant van de wereld. Het boek is geen kurkdroge opsomming van hun traject. De auteurs (8 in totaal) zijn op zoek gegaan naar het verhaal achter de mens en erg verrassende anekdotes. Dit maakt dat dit werk zich situeert ver van alle Wikipedia-kennis of sensationele verhalen.
Het pleit voor uitgever Johan Vergote dat hij het onderwerp vanuit een breed perspectief benadert. Naast de hoofdstukken populair, culinair, sport, cultuur en politiek-sociaal, is er ook uitgebreide aandacht voor ondernemerschap. In dat laatste hoofdstuk passeren 24 ondernemers de revue, onder wie Rik De Nolf, Dirk Coussée, Paul Ameloot, Philip Cracco, Arnold Deceuninck, Ann Decruy, Bart Sobry, Patrick Maselis, Francis Van Eeckhoutte, Donald Muylle, Freddy Deleye, Luc Glorieux, Noël Keerseblilck en nog elf anderen.
Goed doel
‘Honderd Heerlijke Roeselarenaars’ komt tot stand in samenwerking met de Gilde der Erepoorters die met de verkoop van het boek twee initiatieven voor het goede doel wenst te ondersteunen. Enerzijds het kunstproject van vzw Onze Kinderen (waarbij jongeren uit de Bijzondere Jeugdzorg de kans krijgen om, samen met een kunstenaar, hun visie op het leven en op de toekomst uit te drukken in een kunstwerk) en anderzijds het Mannahuis.
Het nieuwe boek is het eerste deel in een drieluik rond Roeselarenaars. Volgend jaar verschijnt ‘Honderd Herkenbare Roeselarenaars’ met figuren binnen de stadsmuren die voor de couleur locale zorgen. In 2019 wordt de reeks afgerond met ‘Honderd Historische Roeselarenaars’, met daarin een terugblik op merkwaardige bekenden uit de recente en minder recente geschiedenis. Deze trilogie wordt zo een standaardwerk.