L&H 3

Bioscoopfilm op til over Lernout & Hauspie

IEPER - In principe volgende maand zouden de opnames beginnen van een nieuwe Vlaamse prent: Dust. Het scenario van de film over de op- en neergang komt uit het brein van Angelo Tijssens, co-scenarist bij de bekende filmmaker Lukas Dhont die scoorde met de prenten Girl en Close. Het gaat in het geval van L&H over fictie. De echte waarheid over het ter ziele gegane L&H zal daarmee helaas en zo goed als zeker niet boven water komen.  

Het valt te vrezen dat het scenario van de film bepaalde zaken zal uitvergroten en er zo een spektakelfilm in plaats van een waarheidsgertrouw kijkstuk zal van maken. L&H ging in 2001 ten onder. Fraude was in het spel maar was ook maar een deel van het verhaal en een deel van de oorzaak van het ongelukkige einde. Jo Lernout en Pol Hauspie waren overigens niet meer operationeel actief (maar bestuurders) toen de fraude aan te licht kwam en het schip kapseisde, iets wat te vaak nog vergeten wordt en ook te weinig gezegd wordt.

Er is in brede kring nog steeds onbegrip over hoe het zo ver is kunnen komen. West-Vlaanderen had een wereldbedrijf kunnen huizen, maar dat gebeurde niet. Vooral de piste van de reverse take over door de Amerikanen blijft nog steeds grotendeels onderbelicht. De Amerikanen konden het niet hebben dat een klein Europees bedrijf aan de haal zou gaan met baanbrekende technologie.

Vandaag leeft de technologie van L&H nog steeds – zij het in een verder geëvolueerd  stadium – verder bij, jawel, het grote Microsoft.

Stuitende bewijzen

Heel recent zijn ook stuitende bewijzen opgedoken over de dubbelrol die (de inmiddels overleden) Philippe Bodson zou gespeeld hebben. Bodson werd na het faillissement (2000) aangesteld als ‘curator’ om een mogelijke doorstart te forceren. Meteen na zijn benoeming trok hij naar de States om er zogenaamd de kansen op overleving van L&H te verkennen. Na zijn terugkeer was er van een doorstart geen sprake meer, en zonk het Ieperse technologieschip meedogenloos naar de diepte.

Een documentaire zou die en andere waarheden mogelijks wél kunnen openbaren. Vanuit drie hoeken (onder meer van de VRT) is er interesse om dergelijke documentaire te maken.