BABO

Bijna honderdjarige BABO stopt zichzelf in een nieuw kleedje

BRUGGE - Aannemer en interieurbouwer Babo uit Brugge is gestart met de renovatie van zijn vestiging in Brugge. De gebouwen, die dateren uit de jaren ’50, zullen grondig worden opgeknapt en herschikt. “We willen onze terreinen optimaal benutten en tegelijk nieuwe bedrijfsruimte voor ambachtelijke ondernemers ontwikkelen", vertellen Mathias en Thomas Van Vlaenderen, zaakvoerders van het bedrijf.

Als alles op schema blijft, wordt de nieuwe zetel eind 2021 in gebruik genomen. Babo is van plan om de werken voor een groot deel zelf uit te voeren, aangezien het daarvoor alle expertise in huis heeft. 

De historiek van Babo gaat terug tot 1922, toen Maurice D’hondt een aannemingsbedrijf oprichtte. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg onder leiding van zijn zoon en zijn kleinkinderen de Brugsche Algemene Bouwonderneming vorm. In die naoorlogse periode kende het bedrijf een enorme groei en werden een aantal opmerkelijke projecten gerealiseerd, zoals het gerechtsgebouw en de stedelijke bibliotheek De Biekorf in Brugge.

Intussen is met Mathias en Thomas Van Vlaenderen de vierde generatie aan de slag. Zij leggen zich toe op renovatie- en interieurprojecten voor particulieren en bedrijven, met uniek maatmeubilair en schrijnwerk. De voorbije jaren investeerde Babo ook fors in nieuwe machines en technologie. Maar toen brak de coronacrisis uit. “Heel wat projecten hebben vorig jaar vertraging opgelopen”, aldus de familie Van Vlaenderen. “De schade hebben we intussen ingehaald en nu is de tijd rijp om onze eigen infrastructuur onder handen te nemen. Het energieverbruik in ons huidig gebouw is momenteel te hoog. We willen een nieuw atelier en kantoren die voldoen aan de recentste energienormen. We kiezen daarom voor duurzame technieken, een goede isolatie en zonnepanelen.”

Investeringskost terugverdienen

De familie pompt ruim twee miljoen euro in zijn vernieuwde vestiging. “De oude betoncentrale wordt afgebroken en de schrijnwerkerij verhuist naar de achtergelegen loodsen, die momenteel leegstaan”, licht Thomas toe. “De absolute eyecatcher van het project wordt de binnentuin, een ontmoetingsplaats die voor natuurlijke lichtinval in de schrijnwerkerij zal zorgen. We werken hiervoor samen met het Brugse architectenbureau Dertien 12.”

Ook de bedrijfsruimte vooraan zal een facelift en een nieuwe functie krijgen. “We willen een multifunctionele ruimte creëren, waar plaats is voor één grote of meerdere kleine ondernemingen”, heet het. “In een ideaal scenario wordt het een co-workingspace voor ambachtelijke productieberoepen. Ze zouden dan een mooie aanvulling vormen voor onze activiteiten. Maar we staan natuurlijk open voor alle ideeën.”