VanderVennetPierreVanderVennet-20-scaled

Beursexpert Pierre Van der Vennet ziet steeds meer jongeren met interesse voor de beurs

BELLEGEM - De in Kortrijk (Bellegem) wonende Pierre Van der Vennet heeft een reputatie om u tegen te zeggen als het over de beurs gaat. Post-corona ziet hij een nieuwe trend opduiken: jongeren zoeken meer en meer een tweede inkomen via de beursvloer. Pierre Van der Vennet is  voorzitter van het Vlaams Centrum voor Internet-Beleggers (www.vcib.be), volgens hem de grootste en technisch meest geavanceerde beleggersclub van Vlaanderen die honderden geïnteresseerden opleidt en coacht tot succesvolle beursbeleggers.

-Vanwaar die trend bij jongeren, denkt u?

-Pierre Van der Vennet : Het “verdienmodel” van de Vlaming is sedert 20 jaar sterk veranderd. Weinigen kennen nog de zekerheid van een goedbetaalde  vaste betrekking bij een sociaalvoelend stabiel  bedrijf. Veel hoogopgeleide jongeren werken nu reeds op zelfstandige basis in free-lance stijl voor periodieke opdrachten of  projectformules. Ook vele veertigers en vijftigers zien zich genoodzaakt om een tweede job er bij te nemen om behoorlijk de eindjes te kunnen knopen op het einde van de maand. Iedereen, loontrekkende maar ook gepensioneerden, gaat naarstig op zoek naar meer inkomen terwijl de koopkracht alsmaar afneemt. Ondertussen brengen onze spaarcenten niets meer op, integendeel, door de onverbiddelijke nulrente zien we ze langzaam wegsmelten.

-Hoe komen al die zoekenden dan terecht op de beurs?

Pierre Van der Vennet : Om rendement uit je slapende spaarcenten te halen is de beurs nog de enige oplossing.  Vele Vlamingen hebben al ontdekt dat je als particuliere belegger  nu via internetsites over heel doelgerichte beursinformatie kunt beschikken. Tal van internetbanken bieden ook heel gebruiksvriendelijke digitale platforms aan voor de beursverhandelingen. Jongeren beschikken meestal over meer informaticakennis en gaan daarom liever zelf via internet experimenteren op de beurs.

Heeft de gemiddelde Vlaming wel voldoende kennis om op de beurs te beleggen?

-Pierre Van der Vennet : Een particuliere belegger die zomaar een beetje aanmoddert met aandelen, loopt tot 70% kans om zwaar in de verliescijfers te geraken. Trouwens in ons hele middelbaar onderwijssysteem vind je nergens onderricht over het beleggen van eigen kapitaal en zeker niet op de beurs. Dat moest men voorheen maar overlaten aan de banken. Die hebben echter  door de financiële rampspoed van 2008 nog steeds een minder goede bijklank. Je kan dat tekort aan kennis echter snel aanvullen door een gedegen beursopleiding te volgen zoals bij het Vlaams Centrum voor Internet-Beleggers (VCIB). Jongeren staan ook meer open om bijscholing te volgen.

-Maar het blijft toch altijd risky business?

-Pierre Van der Vennet : Het VCIB brengt je de nodige praktijkgerichte kennis bij in 6 interactieve avondsessies op het ZOOM-platform. De sterkte van het VCIB ligt achteraf in de dagelijkse begeleiding en opvolging van de clubleden. Trend-beleggen met hoger rendement op de beurs houdt risico’s in, maar die zijn volledig beheersbaar door de VCIB-methodiek.  Deze analytische techniek geeft perfect het exacte aan- en verkoopmoment aan. De aandelen waarin je hoort te beleggen worden wekelijks – volgens het principe van de “sector-rotatie” – door de ingenieuze VCIB-computeralgoritmen bepaald en aan alle leden doorgegeven. Je kan ook je eigen portefeuille koppelen aan de VCIB-clubportefeuille om die – op eigen beslissing – al of niet na te volgen. Dit is de ongeëvenaarde optimale begeleiding voor de particuliere beursbelegger.

-Heeft de corona pandemie gevolgen gehad voor het VCIB?

-Pierre Van der Vennet : Onze VCIB-beleggersclub is een schoolvoorbeeld hoe een crisis soms ongelofelijke opportuniteiten biedt. Voorheen waren we al sterk gedigitaliseerd op vlak van communicatie, maar de basisactiviteit was toch de maandelijkse fysiekewerkvergadering in elk van de Vlaamse provincies. Aangezien dit niet meer mogelijk was binnen de Covid19-veiligheidsregels, hebben we in april 2020 al de ZOOM-tele-meetings opgestart. Nu wil bijna niemand meer terugkeren naar de oude fysieke vergaderingen. Dit bespaart zeer veel tijd, verplaatsingen en restaurantkosten. Elk lid kan van overal ter wereld de wekelijkse beursmeetings op woensdagavond meevolgen, tijdens internationale werkreizen of op vakantie. Die digitale communicatiemogelijkheden zijn ook heel toegankelijk voor jongeren en op die manier is het aantal leden meer dan verdubbeld sedert het begin van de corona-periode.

-Wat is uw ultieme boodschap als voorzitter van het VCIB?

-Pierre Van der Vennet : Mijn boodschap is: laat je spaargeld geld voor jou werken. Dit is mogelijk in een “methodisch systeem” waar je bijna geen risico meer loopt en kans maakt op mooie winsten, zoals vorige jaar 2020 waar de clubportefeuille +44% netto-jaarrendement haalde. Elke Vlaming kan zonder speciale voorkennis toetreden tot het VCIB (zie www.vcib.be ) en dergelijke resultaten neerzetten. En we stellen vast dat steeds meer jongeren interesse tonen voor wat er op de beurs gebeurt.