Hemelaere Johan

Beursexpert Johan Hemelaere (Horatius) maakt zijn rendementsbeloftes voor de happy few eens te meer waar

KORTRIJK – Het mogen dan al uitzonderlijke tijden zijn, bepaalde waarden blijven niettemin pal overeind. De Kortrijkse vermogensbeheerder Johan Hemelaere (Horatius) slaagt er keer op keer in om met zijn zelf samengetelde portfolio, waarop geïnteresseerde beleggers kunnen inschrijven vanaf een inlegbedrag van 500.000 euro, een vast rendement te halen. Een concept voor de happy few dus, maar met bewezen resultaten.

De intrinsieke waarde van het aandeel Horatius steeg het voorbije kwartaal met alweer 5,03 procent. Sinds de start van Horatius, in 2013, werd een jaarrendement behaald van 14,45 procent. Johan Hemelaere heeft zijn topinvesteerders dus al erg gelukkig gemaakt.

Hij zet naar eigen zeggen alleen in op bedrijven met een groot potentieel en een bewezen intrinsieke waarde, al hoeven dat lang niet altijd erg grote of bekende namen te zijn. In eigen land behoort Picanol steevast tot de winnende paarden binnen de Horatius-portfolio. Andere buitenlandse raspaarden zijn Kirkland Lake Gold, Wesdome Gold Mines, Alexco Resource Corporation, Corticeira Amorim, Dundee Precious Metals, Compania Minas de Buenaventura, Agri LL Invest en Hochschild Mining. Veel mijn- en grondstofbedrijven dus die zich ontpoppen tot heuse tijgers.

Vreemde beurskronkels

Johan Hemelaere volgt de internationale beurzen met een arendsoog. Hij heeft zijn eigen mening over het coronajaar 2020. “Het voorbije beurssemester was historisch”, aldus Hemelaere. “Eerst beleefden we de snelste neerwaartse correctie ooit om navolgend de snelste stijging in tijden mee te maken.”

Vraag is hoe dit kan worden verklaard in een context van slechte economische vooruitzichten op de korte en middellange termijn; een stijgende werkloosheid, stijgende schulden en bedrijven die een scherpe winstdaling verwachten? Johan Hemelaere ziet het zo: “Eerst en vooral hebben de centrale bankiers en overheden voor een grote impact gezorgd”, zegt hij. “Zij ondersteunden de economie met allerhande stimuli, budgettaire maatregelen en enorme injecties van verse liquiditeiten waardoor investeerders zich opnieuw beschermd voelen en verder risico’s durven nemen. Veel investeerders leven mede hierdoor in de overtuiging dat de crisis, hoewel ernstig, van voorbijgaande aard zal zijn. De markt denkt dat, eens het virus overwonnen zal zijn, de economie snel zal herstellen en anticipeert hierop. Centrale banken hebben de financiële markten zodoende bijna tot het precoronaniveau gestimuleerd. De ontkoppeling tussen de financiële en de reële economie is hiermee een feit. Hoewel velen hier anders over denken is dit nog geen bewijs van succes, maar veeleer een gevaar dat de maatschappij nog meer verdeeld wordt. Immers op deze wijze worden op vandaag ook zombiebedrijven gesteund die overleven dankzij het overvloedig aanwezige gratis geld. Zo worden allicht zeepbellen gecreëerd en geen duurzame welvaart. Voor de technologiesector en groeibedrijven kan een uitzondering worden gemaakt, omdat de corona economie de digitalisering enorm versneld heeft. Ook andere sectoren zoals de distributie en de gezondheidszorg doen het zeer goed. Meer cyclische sectoren zoals energie, industrie en banken daarentegen lijden veel meer.”

Voor Hemelaere is het duidelijk: hoewel de beursindexen nu een eerder positief beeld vertonen, biedt de brede realiteit een veel genuanceerder beeld en vertonen diverse sectoren grote wonden die nog een lange tijd zullen vergen tot een volledig herstel.