BertMons-_MW28817-web

Bert Mons (Voka West-Vlaanderen) wil switch van braindrain naar braingain

KORTRIJK – Terwijl de onderhandelingen voor een nieuwe Vlaamse regering volop aan de gang zijn, roept Bert Mons, directeur Voka West-Vlaanderen, de politieke onderhandelaars op om volop gas te geven in het belang van het West-Vlaams ondernemerschap. Dit is hét momentum om braindrain om te zetten braingain, aldus Mons.

De boodschap vanuit West-Vlaanderen moet heel duidelijk zijn: geef ons de middelen die nodig zijn om talent aan te trekken en te behouden. De West-Vlaamse bedrijven hebben potentieel te over en willen dit ook kunnen blijven waarmaken. Het momentum is nu om deze jarenlange molensteen om onze nek definitief af te werpen en West-Vlaanderen klaar te maken voor de toekomst, vindt Bert Mons. “De ‘War for Talent’ komt namelijk extra hard aan in West-Vlaanderen”, aldus de strijdvaardige voorman van Voka. “60% van de jongeren gaat elders studeren en het gros keert niet terug. Omgekeerd komt nauwelijks één op de vier studenten hoger onderwijs in West-Vlaanderen van buiten de provincie. Een rekensom die zwaar doorweegt op de economie die schreeuwt om (top)talent. West-Vlaanderen heeft een hecht netwerk van lokaal verankerde, familiale ondernemingen die wendbaar zijn en vooruit durven denken. Dankzij de ondernemers en hun ondernemende medewerkers scoort onze provincie internationaal bijzonder sterk in speerpunten als mechatronica, agrovoeding, materialen en de blauwe economie. Toch moeten we vaststellen dat ondernemingen het moeilijk hebben om op kop te blijven: er zijn te weinig innovatieve spin-offs, vacatures voor hoogopgeleiden raken maar niet ingevuld, enzovoort. Dit tekort aan ‘brains’ raakt aan de kern van de West-Vlaamse groei.”

De Achillespees van het onderwijs

Bert Mons steekt een vermanende vinger op over de rol van het onderwijs. “We hebben te kampen met een onderaanbod in hoger onderwijs”, stelt Mons vast. “Amper 1% van de Vlaamse universitaire diploma’s wordt in West-Vlaanderen uitgereikt. En het is echt niet alleen de aantrekkingskracht van de grote studentensteden die speelt. We stelden net voor de zomer de vraag aan meer dan 500 laatstejaarsstudenten secundair. Liefst acht op de tien die naar een universiteit buiten West-Vlaanderen zal trekken, gaf aan dat ze graag in West-Vlaanderen waren gebleven. Alleen vinden ze bij ons niet de opleiding die ze willen, of kunnen ze hier niet de volledige cyclus volgen. Dat zijn enorme kansen voor instroom van jong talent in onze bedrijven die we laten liggen, want eens ze weg zijn komen die jongeren nauwelijks naar West-Vlaanderen terug. We hebben dus nood aan een ingrijpend plan op maat van West-Vlaanderen. Geef ons gedurende tien jaar de nodige middelen en we zetten de braindrain om in een gezond evenwicht van uitstroom en instroom. Niet zomaar via nieuwe opleidingen in alle mogelijke studiegebieden, maar wel door heel gericht te investeren in relevante basisopleidingen en specifieke opleidingen in lijn met ons economisch weefsel. En natuurlijk moeten we West-Vlaanderen ook voorbereiden op een wereld in verandering door daarbovenop een nieuwe visie te ontwikkelen op de lerende levensloopbaan. We willen niet naar het verleden of naar anderen kijken en ineens álles opeisen, maar West-Vlaanderen is een cruciale economische motor voor ons land en we claimen wat nodig is om die motor future-proof te maken. Dat betekent nú actie ondernemen. Dus bij deze een oproep aan de West-Vlaamse onderhandelaars: grijp dit momentum en smijt u voor West-Vlaanderen.”