Arbeidsmarkt

Bert Mons (Voka) pleit voor meer migratie om de arbeidskrapte op te lossen

KORTRIJK - Het is al langer bekend: volgens berekeningen van Voka heeft het West-Vlaamse bedrijfsleven de komende jaren 77.000 mensen  nodig om zijn ding te kunnen doen en de krapte op de arbeidsmarkt op te vullen. Vraag blijft: van waar moet al dat mooie volk komen? Bert Mons, topman van Voka West-Vlaanderen, pleit alvast voor meer gerichte arbeidsmigratie.     

Bert Mons deed zijn verklaringen in het weekblad Trends dat de welvaart (Trends heeft het over een wankele welvaart) van West-Vlaanderen tegen het daglicht houdt.

“Lokaal kunnen we wellicht slechts zo’n 10.000 werkzoekenden en 12.000 inactieven activeren en in de andere provincies is er ook niet veel overschot”, zegt Mons over de zoektocht naar 77.000 witte raven. “We zullen wellicht 50.000 arbeidsmigranten nodig hebben. De vijver in Noord-Frankrijk droogt op omdat het fiscaal gunstig grensstatuut weg is en ook omdat Duinkerke zich enorm aan het ontwikkelen is. De politiek durft het thema niet aan te snijden maar het is wel de realiteit dat we die 50.000 arbeidsmigranten grotendeels van buiten Europa zullen moeten halen. We zijn daar te laat mee. De politiek maakt van slimme migratie geen prioriteit uit vrees voor extreem-rechts omdat die beweging alles op één hoopje gooit met illegale migratie en open grenzen. Dat is onzin, het gaat wel om gerichte migratie.”

Naar Frankrijk?

Een andere weg om het nijpend tekort aan tienduizenden gretige handen te vinden, loopt via interne opleidingen bij de bedrijven zelf. Onder meer Unilin (met zijn eigen opleidingscentrum (The Dive) en Liquidfloors van Miguel Garcia tonen de weg. Volgens de West-Vlaamse onderneemster Hilde Dejonghe (van het logistieke bedrijf Conhexa in Duinkerke) zouden meer West-Vlaamse bedrijven ook meten overwegen om zich te vestigen in Noord-Frankrijk.