ROESELARE – De Roeselaarse standenbouwer beMatrix wil op vele vlakken in de spits van het gebeuren lopen. Zo ook op basis van energievoorziening en milieubeleid. Het aantal groene initiatieven vermenigvuldigt zich alleen maar.
Met zijn aluminium standenbouwsysteem, legt beMatrix al de fundamenten voor een duurzaam alternatief voor de traditionele standenbouw, waar vooral veel verspilling van materialen aan de orde was. Net omdat standenbouwers het aluminium kadersysteem ontelbare keren kunnen hergebruiken op verschillende beurzen en exposities, wordt de afvalproductie bij beMatrix al fundamenteel beperkt.
Daarnaast worden er binnen het bedrijf ook heel wat andere initiatieven rond duurzame ontwikkeling genomen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het combi elektrisch/hybride wagenpark of de jaarlijkse boomplantactie met Natuurpunt. Een en ander wordt nu ook gekoppeld aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Dat is een internationaal actieplan om de wereld tegen 2030 duurzamer te maken, een methodiek die VOKA ook ondersteunt in het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen. Alle informatie omtrent duurzaamheid werd nu neergeschreven in het beMatrix duurzaamheidscharter. Dit charter brengt het huidig beleid op een overzichtelijke manier in kaart en zal als werkdocument gebruikt worden om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen verder te optimaliseren.
Groene stroom
Naast de eigen energieproductie via onder meer zonnepanelen op de daken van de 2 productiesites in Roeselare (BE), kiest beMatrix ook bewust voor de groene stroom van Eneco. “De keuze voor groene stroom is heel bewust genomen in het kader van de verdere ontwikkeling van ons duurzaamheidsbeleid, waar iedere ‘beManiac’ – zo noemen de beMatrix werknemers zichzelf – dagelijks mee bezig is”, dixit topman Edwin Van der Vennet van beMatrix.
In België telt Eneco ondertussen al 96 actieve windmolen en meer dan 260.000 zonnepanelen. Hiervoor kreeg Eneco een mooie score van 16 op 20 in de jaarlijkse rangschikking van Greenpeace. Een blik op de Belgische productiecijfers van Eneco leert dat de productiecapaciteit volledig afkomstig is van zon en wind.