Staking 22

België stakingskampioen in Europa, West-Vlaanderen gaat tegen trend in

KORTRIJK - België blijft stakingskampioen van Europa, zo blijkt uit cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden. Per 1.000 werknemers is er in ons land sprake van 103 stakingsdagen per jaar in de periode 2013-2022. Niemand doet beter in Europa. De bereidheid tot staken ligt in West-Vlaanderen traditioneel lager dan in andere provincies.

Frankrijk staat op de tweede stek met 92 stakingsdagen door arbeidsconflicten. Voor Frankrijk is er weliswaar de bemerking dat de cijfers enkel over de private sector gaan. Een opmerkelijke stijger is Finland, dat nu de derde plaats bekleedt, met 90 stakingsdagen per duizend werknemers. Enkele jaren geleden lag het Finse gemiddelde nog op 52.

Ook Duitsland zag het aantal sociale conflicten, en dus ook stakingen, in 2023 sterk toenemen maar blijft met 18 stakingsdagen op 1.000 werknemers ver onder België of Frankrijk. Duitsland kent geen systeem van automatische loonindexering en dus hebben de vakbonden er vorig jaar nog regelmatig actie gevoerd om loonsverhogingen af te dwingen, ter compensatie van de hoge inflatie. Ook voor 2024 wordt nog sociale onrust verwacht, aldus WSI.

Het Delhaize-effect

In België was 2022 bijna een recordjaar, met 164 verloren arbeidsdagen per 1.000 werknemers, het hoogste aantal sinds 2014 (221 stakingsdagen). Onder meer de nationale staking van 20 juni 2022 speelde een rol.

Definitieve cijfers voor 2023 zijn er nog niet, maar het WSI zag alvast veel acties bij Delhaize na de franchiseplannen van de directie. In de West-Vlaamse Delhaize-familie werd er toen ook opvallend minder gestaakt dan in andere delen van het land.