Bel-Confect vierde zopas zijn tienjarig bestaan. Een boeiend verhaal, ontstaan vanuit een klant-leverancier relatie tussen twee West-Vlaamse ondernemers: Filip Lietaer en Christ Segers. Eind 2004 startten beiden de firma Bel-Pro op met als doel de verdeling van hun exclusieve merken veiligheidsschoenen Puma en Arbesko. Al snel rees de vraag naar werkkleding wat resulteerde in een intense samenwerking met confectieatelier Derycke uit Avelgem. Medio 2006 volgde al snel de overname van de firma Derycke, waarna alle activiteiten onder de naam Bel-Confect ondergebracht werden. Dit resulteerde in een snelle groei, mede omdat het bedrijf resoluut koos voor klantspecifieke ontwerpen en confectie van functionele en comfortabele bedrijfs-, veiligheids- en imagokledij. Ook het schoenenpakket werd verder uitgebreid, onder meer met een eigen merk D-Force. Amper drie jaar na de overname van confectie Derycke volgde in 2009 een verhuis naar een nieuw bedrijfspand in het naburige Dottenijs. “Advies, creatie en klanttevredenheid staan centraal in onze aanpak,” aldus Christ Segers. “Dankzij ons eigen ontwerp- en confectieatelier te Dottenijs kunnen wij snel en adequaat inspelen op de wensen van onze klanten in binnen- en buitenland.” “Een andere troef is ons breed assortiment veiligheidsschoenen, leverbaar uit voorraad, waarmee we quasi elke behoefte kunnen invullen” vult Filip Lietaer aan.
Na 10 jaar bedient Bel-Confect zo’n 500 actieve klanten waaronder grote industriële bedrijven voor wie een eigen werkkledingconcept uitgewerkt werd, maar ook steden, gemeenten en KMO’s uit diverse bedrijfstakken. “Onze kracht ligt in het feit dat we de volledige keten van werk- en veiligheidskleding aansturen, aldus Segers. “Van het eerste ontwerp tot het volledig logistiek beheer van de kleding. Al onze ontwerpen en realisaties voldoen aan de strengste normen en eisen qua veiligheid op het werk. De continue verbetering van onze kwaliteitsprocessen is een permanente opdracht. Zo is het behalen van de meest recente ISO 9001:2015 norm één van de doelstellingen voor 2016.”
Bel-Confect zweert ook bij een duurzaam productieproces. Naleving van de arbeidsomstandigheden en mensenrechten in de buitenlandse confectieateliers, die in onderaaneming werken, is een absolute voorwaarde. “Wij zetten ons actief én planmatig in om de arbeidsomstandigheden te controleren en, waar nodig, duurzaam te verbeteren,” zegt Filip Lieater. “Wij zijn ook Fairtrade@Work, een initiatief van Max Havelaar om fairtrade producten in toenemende mate ingang te laten vinden op de werkplek. Tevens werken we aan een MVO-rapport volgens de GRI-richtlijnen en hebben we met Revitex®, een uniek concept dat werkkleding op het einde van de levenscyclus een nieuwe bestemming geeft.” (KC)