Het project luistert naar de naam The Nautical Sunrise. Bekaert sluit zich in het consortium aan bij grote namen zoals het Nederlandse SolarDuck of RWE, en wil vooral zijn meerwaarde bewijzen in de materiaalkeuze.
De partners in het verhaal proberen in deze fase de technische certificeringen rond te krijgen krijgen en de assemblage te optimaliseren. Daarnaast investeren ze in business development, verdere internationale groei en het opschalen van hun projecten. Het drijvende zonnepark op zee moet 5 megawatt (MW)opleveren. Het finale doel bestaat erin om tegen 2030 meer dan een gigawatt per jaar aan offshore zonne-energie te installeren.
Schaalbaar model
Een ambitieus plan dus, maar in het kader van de energietransitie ook een noodzakelijk plan. In 2040 zou er wereldwijd en naar verwachting bijna een derde meer energie worden gevraagd door de bevolkingsgroei. Gezien er steeds minder land beschikbaar is, biedt de zee een oplossing. Offshore windmolenparken zijn al langer in trek. Het Rotterdamse SolarDuck wil zich nu ook profileren met een innovatieve constructie voor drijvende zonneparken.
Het nog te bouwen drijvende platform van SolarDuck en de partners binnen het consortium zou bestaan uit gekoppelde aluminium driehoeken. Een constructie die er moet voor zorgen dat zonnepanelen bestand zijn tegen golven en voorkomt dat er langdurig zout water op blijft staan. Het systeem heet robuust en schaalbaar te zijn omdat er eindeloos driehoeken aan elkaar kunnen gekoppeld worden. Door het grote drijfvermogen kunnen er ook transformatoren op gezet worden.
foto: SolarDuck