lipetsk-city-general-view

Bekaert doet voorlopig gewoon verder in Rusland

ZWEVEGEM - Terwijl tal van multinationals hun rug keren naar Rusland en er hun activiteiten ofwel afbouwen ofwel zonder meer stoppen, is het voor Bekaert 'business as usual' in Rusland. Dat laat het bedrijf weten op vraag van onze redactie. "Al weet je natuurlijk niet wat de nabije toekomst brengt."  

“In onze fabriek in Lipetsk verloopt alles operationeel, de klanten en medewerkers rekenen gewoon op ons”, zegt Katelijn Bohez, officieel woordvoerder bij de West-Vlaamse multinational Bekaert.

De vestiging in Rusland is erg belangrijk voor Bekaert. Er werken meer dan 500 mensen. Lipetsk (zie foto) ligt 400 kilometer zuidwaarts van Moskou, halverwege de hoofdstad en de Russisch-Oekraïense grens (ter hoogte van de fel belegerde stad Charkov). De stad is bekend omdat ze één van de oudste kuuroorden van Rusland herbergt. Op economisch vlak is Lipetsk dan weer een centrum voor heel wat zware industrie.

Lokaal, lokaal, lokaal

Bekaert had grote plannen om de bestaande en goed draaiende fabriek in Lipetsk verder uit te breiden. “Dit is een proces dat al jaren geleden is gestart, onder meer met toevoeging van productlijnen, zoals bijvoorbeeld van Dramix staalvezels voor de voornaamste productgroep: staalkoord voor autobanden”, aldus Katelijn Bohez. “De fabriek in Rusland koopt lokaal, produceert lokaal en verkoopt lokaal. De producten zijn onder meer bestemd voor grote internationale bandenfabrikanten die ook in Rusland aanwezig zijn.”

Tot op vandaag blijft de fabriek in Lipetsk volledig draaien, zonder enig voorbehoud en zonder directe gevolgen. “Op langere termijn zouden er wél gevolgen kunnen zijn mochten klanten niet operationeel blijven, bijvoorbeeld door een tekort aan andere grondstoffen die zij importeren”, aldus nog Bohez. “En natuurlijk kunnen andere factoren ook een rol spelen, zoals kostinflatie (grondstoffen, olie, gas, transport ….), de gevolgen van het betalingsverkeer. Voor de bevoorrading van bepaalde grondstoffen zullen we misschien alternatieve sourcing kanalen moeten aanboren.”