KORTRIJK – Of hij inspiratie heeft gevonden in eigen land? Feit is dat Matthew Taylor, de Britse CEO van Bekaert, dreigt met een no deal als de sociale onderhandelingen niet opschieten. Dat overleg zit al maanden in het slop. Taylor vindt dat er constructieve voorstellen -lees toegevingen – werden gedaan voor alle werknemers die hun job dreigen te verliezen. Als een sociaal akkoord niet mogelijk is, dan worden de herstructureringspannen integraal uitgevoerd. Kortom een Boris Johnson strategie. De vakbonden zeggen niet onder de indruk te zijn. Insiders bevestigen dat het water tussen directie en vakbonden al jaren onmetelijk diep is.
Bekaert zegt dat het de toekomst van de overblijvende activiteiten in België wenst te verzekeren met een competent team van mensen met de nodige kennis, vaardigheden en gedrag. “We willen tegelijk de medewerkers die het bedrijf moeten verlaten een goede begeleiding geven, zowel door een billijke financiële vergoeding als outplacement hulp”, aldus een officieel standpunt aan de vooravond van wat stilaan een sociaal overleg van de laatste kans wordt op donderdag 19 september. In West-Vlaanderen heeft Bekaert vier vestigingen: Zwevegem, Moen, Ingelmunster en Deerlijk. Volgens plan zou Moen helemaal dicht gaan. Sinds die aankondiging werd daar niet meer gewerkt. Gisteren (woensdag 18/9) vonden langzaamaanacties plaats in de drie andere vestigingen. Voor goed begrip: enkel door de arbeiders.
Hard spel
Bekaert CEO Matthew Taylor reageert in deze fase met een open schrijven aan de vakbonden. Dat luidt zo. “Beste. Graag contacteer ik jullie aangaande de lopende onderhandelingen in het kader van de herstructurering die we aankondigden op 28 maart jl. Mijn team heeft me op de hoogte gebracht van de stand van zaken.
Sinds onze aankondiging hebben we samen met de sociale partners gewerkt aan het verminderen van naakte ontslagen en zijn we ook akkoord gegaan met het uitstellen van mutaties op basis van competenties echter op voorwaarde dat er eerst een ontslagronde komt beslist door de directie. Als we dit allemaal samen nemen en na een zorgvuldige analyse van de nodige toekomstige competenties is onze conclusie dat we het aantal ontslagen kunnen inperken van de oorspronkelijk aangekondigde 257 arbeiders en bedienden tot 169 en tevens dat we voor alle andere getroffenen nog in dienst een job kunnen garanderen. Dat resultaat wordt echter niet geaccepteerd door onze sociale partners, er is zelfs terug sociale actie gestart (langzaamaanacties) en het lijkt ons gezien de vele tijd die we er reeds aan spendeerden onmogelijk om hier ooit een akkoord over te vinden.
Gezien de tijd die gans het proces al nam, de onzekerheid die nu ondertussen zeer zwaar doorweegt op de potentieel getroffen werknemers en hun families, en het belang van competenties voor de toekomst van onze Zwevegem operaties hebben wij beslist niet verder te willen onderhandelen over dit punt maar hier als leiding onze verantwoordelijkheid op te nemen. Donderdag is mijn team terug beschikbaar om de nog resterende open punten verder uit te onderhandelen met de geïnteresseerde partijen. Onze voorkeur blijft een akkoord te maken, maar indien we donderdag geen vooruitgang boeken op de andere punten zien wij ons helaas genoodzaakt over te gaan tot het uitvoeren van de herstructurering met een sociaal plan zonder akkoord.” Getekend Matthew Taylor dus.