Ventilus

Bedrijven langs de E403 zetten minister Demir klem in Ventilus-dossier

ROESELARE - Eerder was er al mee gedreigd, nu is het een feit. Enkele tientallen West-Vlaamse bedrijven, gelegen langs de E403 en verenigd in de ad hoc organisatie Involte, hebben bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir in gebreke gesteld. De bedrijven willen dat de ondergrondse piste serieus wordt genomen in het Ventilus-dossier. Demir moet nu in principe tegen eind volgende week een antwoord formuleren. Voorlopig wil ze niet reageren.

Het gebrek aan kader, zorgt voor gezondheidsrisico’s voor werknemers, luidt de redenering. Involte telt een veertigtal leden-bedrijven. Die dreigen er zelfs mee te verhuizen als er ooit een bovengrondse hoogspanningsleiding komt die de op zee gewonnen kilowatts aan land moeten brengen.

De stralingsnorm die de regering invoerde, is een belofte die voortvloeide na een overleg met de betrokken burgemeesters over de Ventilus-hoogspanningslijn. Daarin staat vastgelegd dat bij nieuwe lijnen of aanpassingen van bestaande lijnen langdurige blootstelling aan meer dan 0,4 microTesla zo veel mogelijk vermeden moet worden. 100 microTesla wordt dan weer de grens voor acute blootstelling. Maar verder zegt de Vlaamse overheid niets, zo stelt Involte vast.

Juridische stappen

Ondernemersplatform Involte, dat bestaat uit een veertigtal bedrijven die mogelijk onder de Ventilus-hoogspanningslijn vallen, is ontgoocheld dat er nog geen afwegingskader bepaald is. “Omdat we als betrokken partij nog niet gehoord zijn, maar ook omdat we uit alle voorbereidende teksten die ons al bereikten vaststellen dat bedrijven en werknemers nergens worden vermeld”, zei woordvoerder Ignace Vandewalle al eerder in de media. “Alsof de veiligheid van honderden arbeiders, die dag in dag uit zouden werken in de nabijheid van Ventilus er gewoonweg niet toe doet voor deze regering. Ze zijn niet eens het vermelden waard, zo blijkt voorlopig.”

“We zullen niet aanvaarden dat er geen sluitende normen zijn waardoor onze werknemers mogelijk blootgesteld worden aan gezondheidsrisico’s, waarvoor wij dan nog eens wettelijk verantwoordelijk zijn”, laat Involte nu weten. “Er is geen strikt normerend kader en ook geen degelijke bescherming voor de bedrijven en hun werknemers, dus zien we ons genoodzaakt om deze met alle mogelijke rechtsmiddelen te bestrijden.”