Beaulieu Deturck

Beaulieu International Group krikte zijn winst op in 2020

WIELSBEKE, WAREGEM - Uit het jaarverslag 2020 dat Beaulieu International Group (BIG) de wereld instuurde, blijkt dat zowel de brutowinst (205 miljoen euro ofte + 3,7 procent) als de nettowinst (87 miljoen euro ofte + 4,5 procent) de hoogte zijn ingegaan. Een prestatie die tellen kan, zeker ook omdat de omzet licht (-6,4 procent) terugliep. Dit jaar wordt liefst 100 miljoen euro geïnvesteerd om BIG, dat 4.700 werknemers telt, op peil te houden.     

Uit verklaringen van hoofdaandeelhouder en bestuurder Stephan Colle (zoals bekend gehuwd met een dochter van Roger De Clerck zaliger), blijkt dat BIG de voorbije vijf jaar al liefst 650 miljoen euro heeft geïnvesteerd. Dit jaar komt daar dus nog eens 100 miljoen euro bij, of dubbel zoveel als in het coronajaar. Colle deed zijn verklaringen in de krant De Tijd. Zowat 15 miljoen euro is voorbestemd voor digitalisering, de rest gaat vooral naar meer duurzaamheid (onder meer de circulaire economie). “We trekken resoluut de kaart van Industrie 4.0 en dus een doorgedreven automatisering van onze fabrieken door big data te capteren, en zo de productieprocessen beter aan te sturen “, heet het bij Beaulieu. “Dat moet leiden naar minder uitval (afval), naar minder verspilling van grondstoffen, naar een beter energiegebruik en naar meer flexibiliteit in de productie. Ook in de commerciële relaties met bedrijfsklanten wordt digitaal de norm. Maar we bedanken er voorlopig ook voor om ons rechtstreeks naar de eindconsument te richten via e-commerce.”

Visie op de lange termijn

BIG wordt sinds maart van dit jaar voor het eerst geleid door een extra-muros CEO in de persoon van Pol Deturck, die ‘familiant’ Stephan Colle kwam opvolgen. Deturck (zie foto) is gepokt en gemazeld is in de chemische sector (DSM, Tessenderlo), en dat komt erg goed uit. Het wordt soms vergeten maar ook BIG heeft een belangrijke chemiepoot via de productie van polypropyleenkorrels. Van de geconsolideerde omzet van 1,74 miljard euro is de chemiedivisie goed voor 681 miljoen euro. Vloerbekleding zorgt nog altijd voor het leeuwendeel met 845 miljoen.

Pol Deturck laat in De Tijd verstaan dat hij naar BIG gekomen is omdat het zo’n boeiende groep is. “Bij familiebedrijven is er sowieso meer aandacht voor de langere termijn”, vindt Turck. BIG wordt in meerderheid nog altijd gecontroleerd door 4 kinderen van de overleden peetvader Roger De Clerck. Het bedrijf sluit, gezien een oorlogskassa van 200 miljoen euro, overnames niet uit.