IZEGEM – Op initiatief van Unizo Roeselare en Izegem, kwam Bart Verhaeghe voor een ruim publiek van West-Vlaamse ondernemers zijn visie geven op ondernemerschap in al zijn aspecten. Het centrale thema: Durf! Hij ging daarbij geen heilige huisjes uit de weg en zette, terecht, de overheid en ook een deel van de media, meermaals tegen de schandpaal. De bottom line: ondernemers verdienen beter, want zij zorgen voor welvaart en welzijn.
Bart Verhaeghe heeft zijn roots in West-Vlaanderen: zijn vader was afkomstig uit Stuivekenskerke (nabij Nieuwpoort) en zijn moeder uit Ardooie. Zelf groeide hij, door de verhuis van zijn ouders, op in het Brusselse. Bart Verhaeghe staat als geen ander synoniem voor Gründlichheit. A man for all seasons ook: de jurist in hem nam initiatieven in tal van domeinen, met Club Brugge, vastgoedontwikkelingen en financiële beleggingen als belangrijkste speerpunten binnen zijn familiale spilvennootschap Lake Springs.
De eigenaar en terecht geprezen praeses van Club Brugge nam ruim twee uur de tijd om een en ander te duiden: zijn eigen levenspad, zijn drang naar ondernemerschap, zijn geslaagde turn around richting integraal professionalisme bij Club Brugge (vandaag goed voor een omzet van 130 miljoen euro en 140 werknemers), de verantwoordelijkheden die burgers, media en de overheid hebben bij het invullen van hun opdrachten.
Niets boven ondernemerschap
Meermaals wees hij, met argumenten gestaafd, het publiek op het onredelijk overheidsbeslag (wat het ondernemerschap remt), gebrek aan lange termijn visie (“60 ziekenhuizen in een straal van 30 kilometer van waar ik woon, mag je dat nog normaal noemen?“), gemis aan transparantie of manke rechtsgang. Hij had veel lof voor het hem wel bekende Zwitserse staatsmodel dat als voorbeeld kan dienen voor ons land. Ook de media zijn volgens Verhaeghe vaak debet aan het defaitisme en het negativisme dat leeft in de maatschappij.
Gelijktijdig hield Bart Verhaeghe ook een uitvoerig pleidooi voor het mooiste beroep ter wereld: dat van ondernemer. Hij spoort iedereen aan om het heft vooral zelf in handen te nemen en te durven springen. “Ondernemen is per definitie risico nemen, maar het loont meer dan de moeite”, zei Verhaeghe. “Er is nog altijd veel ruimte om te ondernemen in onze maatschappij, geloof in jezelf.”