“Vooreerst wil ik duidelijk maken dat ik het helemaal eens ben met de visie van de overheid om de zwakken onder ons en de mensen uit de zorg eerst te beschermen”, zo opent de brief. Vandezande stelt vervolgens openlijk een aantal pertinente vragen, zoals: hoeveel procent van de bevolking is zwak, hoeveel procent van de bevolking is oud en hoeveel procent van de mensen werkt in de zorg? Om dan aan de politiek de concrete vraag te stellen: aan welke vaccinatiegraad heft u alle maatregelen op? In zijn brief pleit de Diksmuidse ondernemer voor een cijfer tussen de 15 en de 20 procent. Naar het voorbeeld van de staat Texas (14%). “Dat zou pas een duidelijk perspectief zijn”, stelt Vandezande in zijn schrijven. “Voor de restgroep zullen de maatregelen meer schade berokkenen aan de mensen dan wat corona nog zal aanrichten. Waarom mag, in een land waar vrije meningsuiting belangrijk is, niemand zijn twijfels uiten, dingen in vraag stellen? Neen, niet iedereen die voor zichzelf denkt en een visie heeft, denkt in complottheorieën. Wijsheid is het gevolg van een debat. De zwakken en mensen uit de zorg beschermen, dat was het oorspronkelijke doel. Maar een virus gaat nooit meer weg. We moeten de draad weer oppakken om te redden wat er te redden valt, zowel sociaal als economisch. Voor u, Alexander, vraagt het 5 minuten politieke moed, om 180° te keren en te handelen.”
Tegen de stroom in
Een ondernemer vaart altijd tegen de stroom in en denkt op de lange termijn. “Daarom heb ik dit initiatief genomen”, aldus Bart Vandezande. En omdat hij bezorgd is voor het welzijn van onze bevolking, heeft hij ook een website opgestart: www.ilovetexas.be. “Daar kunnen getroffen ondernemers een A4 affiche downloaden om uit te hangen aan hun zaak”, aldus de ondernemer. “Ik denk aan de horeca, evenementensector, toerisme. Je kan het ook zelf uithangen aan je auto als steun voor bijvoorbeeld de kappers. Zij hadden de belofte gekregen om open te mogen blijven, maar een woord is blijkbaar geen woord. Zo denk ik ook dat de horeca, de belofte van 1 mei mag vergeten, als ze nu niets doen.”
Het voorbeeld van Texas
De vraag nu: waarom het voorbeeld van Texas? De affiche toont gewoon het voorbeeld van de gouverneur van Texas. “Hij heeft beslist om bij een vaccinatiegraad van 14% alle maatregelen op te heffen, inclusief het verplicht dragen van mondmaskers”, aldus Bart Vandezande. “Als men zich dan nog niet veilig voelt, zijn er genoeg middelen om jezelf te beschermen, was het moto van de gouverneur van Texas. Waarom zouden we dat ook niet in het Texas van Vlaanderen kunnen toepassen?”
Voor Bart Vandezande is de maat vol omdat de regering onze ganse welvaart op het spel zet. “Ik zie lijdzaam toe hoe het recht van ondernemen ontnomen wordt: horeca, evenementen, toerisme, kappers, enzovoort,” aldus Vandezande in zijn open brief. “Ik zie hoeveel toeleveranciers van die ondernemingen afzien. Ik zie hoe een ganse generatie studenten/leerlingen met een ongelooflijke leerachterstand zit. Ik zie persoonlijke drama’s, en mensen continu in angst. Heeft iemand trouwens al nagedacht hoe we de vierde golf zullen aanpakken tijdens de herfst, indien er plots een nieuwe variant opduikt waartegen het vaccin niet werkt? Gaan we dan terug met z’n allen in lockdown en onze samenleving en economie kapot maken? Of worden de mensen die beschermd moeten worden in quarantaine gezet? Hoeveel extra hospitaalbedden zijn er ondertussen geïnstalleerd?”
Geen schrik
Bart Vandezande stelt vast dat er veel, te veel mensen zijn die niet durven uitkomen voor hun mening, omdat ze denken afgestraft te worden door hun werknemers of klanten. “Gezien mijn bedrijf slechts 5% van zijn verkoop doet in België, en mijn medewerkers en heel wat andere ondernemers dezelfde visie erop nahouden durf ik wel tegen de stroom ingaan”, zegt de zaakvoerder van Anemo Engineering. Anemo Engineering geeft advies over snelbevestigers, en verkoopt die wereldwijd aan klanten zoals Bombardier, Airbus, CNH of Lockheed Martin.
Bart Vandezande kreeg tot op vandaag nog geen antwoord vanuit politieke hoek.