barco factory of the future

Barco opent ‘Fabriek van de Toekomst’ in eigen huis

KORTRIJK – In Kortrijk heeft Barco zijn nieuwste fabriek op het Kennedypark officieel geopend. De site krijgt de naam ‘The Engine’ mee. Volgens CEO Jan Dewitte speelt Barco daarmee in op een nieuwe trend om de maakindustrie weer dichter te brengen bij design en ontwikkeling. Of van outsourcing van bepaalde productie activiteiten, een trend in de jaren negentig, naar insourcing. Een staaltje ‘Wat we zelf doen, doen we beter’.

Sinds 2016 worden alle afdelingen van Barco in België onder één dak samengebracht. Op de nieuwe uitvalsbasis in het Beneluxpark te Kortrijk staat de ‘One Campus’ symbool voor het ‘One Barco’. De campus is dus niet zomaar een gebouw, maar staat voor een volledig nieuwe manier van werken waarbij openheid, flexibiliteit en interactie centraal staan. Als sluitstuk van het One Barco verhaal verhuisden vandaag ook de productiesites van Kortrijk en Kuurne naar de nieuwe campus.

De nieuwe productievloer bevindt zich in ‘The Engine’, dat samen met ‘The Pulse’ (centrale diensten) en ‘The Lab’ (R&D) in verbinding staat met ‘The Circle’, het hoofdgebouw op de campus. De verhuis naar de nieuwe productieruimte maakt deel uit van het ‘Focus to Perform’ programma, een groter strategisch initatief dat focust op operationele excellentie. Extra aandacht ging daarbij uit naar onder meer automatisering en de invoering van nieuwe, innovatieve technologieën alsook naar de betrokkenheid van de werknemer. Dit blijft een belangrijke rol spelen voor de verdere ontwikkeling van de nieuwe fabriek. “Door automatisatie en innovatie kunnen we de doorlooptijden verkorten en meer produceren op dezelfde oppervlakte”, heet het bij Barco. “Zo kunnen we onze levertijden kort houden en kostenefficiënt produceren, ook in België. Een slimme manier van werken ligt aan de basis van alles.”

Barco werkt hiervoor op verschillende pijlers. Eerst en vooral door het digitaal connecteren van medewerkers en systemen wereldwijd en door automatisering van bijvoorbeeld het warehouse (voorzien begin 2019) en bepaalde assemblage-activiteiten. Daarnaast worden bestaande processen herzien en geoptimaliseerd, onder andere door de kennis van medewerkers ten volle te benutten en in te zetten in verbeteringstrajecten.

Mensen centraal

Volgens Filip Deruijck van Barco blijven mensen blijven ongelofelijk belangrijk in dit verhaal. “Door de verhuis krijgen collega’s die vroeger nooit met elkaar in contact kwamen, nu een beter zicht op elkaars werkzaamheden”, adlus Deruyck. “Zo ontstaat niet alleen wederzijds begrip, maar ook een interessante en stimulerende kruisbestuiving. Dat resulteert ook in efficiënter werken.”

In The Engine worden projectoren, engines, sub-assemblies, lampen, cooling, medische schermen, LED en networking producten geproduceerd. De verhuis van de productiesites brengt ongeveer 250 extra medewerkers naar de nieuwe campus. Kuurne blijft wel de logistieke hub in België, van waaruit alle producten verstuurd worden.