Februari 2020, de kranten berichten over een onheilspellend virus uit het Oosten. “Mijn eerste reactie is wrevel over de alweer spectaculaire berichtgeving”, aldus Keppens. “De zoveelste apocalyps. Hoe betrouwbaar zijn de berichten in een wereld waarin de media van de ene crisis naar de andere hollen? Ik doe mijn dagelijkse ronde bij de medewerkers op de bank en schud hen de hand, maak een praatje.”
Maar enkele weken later zit Keppens alleen in zijn bureau in een bijna volledig verlaten torengebouw aan het Brusselse Noordstation. Iedereen werkt nu van thuis. “Het was het begin van een bizarre en interessante periode, volgens sommigen het grootste sociaal experiment uit de moderne tijd.”
Het boek is een 245 bladzijden tellend essay over de coronapandemie, haar impact, hoe we de gevolgen ervan best kunnen aanpakken, en welke kansen ze biedt om een betere wereld te bouwen. “Corona is een harde test voor ons allemaal, en het is belangrijk om die uitdaging vanuit diverse invalshoeken te benaderen: filosofisch, economisch, sociaal, ecologisch en menselijk”, vindt Keppens. “Mijn boek ontwikkelt het idee dat een epidemie een sociaal fenomeen is dat enkele medische aspecten vertoont en een uiterst boeiende oefening in breed denken en lange termijn denken. Dat is iets dat we allemaal kunnen gebruiken.”
De opbrengst van het boek gaat naar het studentenfonds LISA (Lions International Student Academy), een initiatief van Lions Club Kortrijk Mercurius en het Streekfonds West-Vlaanderen ter ondersteuning van individuele kanszoekende studenten hoger onderwijs. Dit fonds biedt zowel financiële steun als individuele begeleiding (via peters en/of meters) aan gemotiveerde studenten die omwille van sociale of familiale omstandigheden nood hebben aan bijkomende ondersteuning.
info: : http://www.luckeppens.be/