Volgens kenners heeft Balta met de uitverkoop van een groot deel van zijn activiteiten, vooral de keuze gemaakt tussen producten in polyamide enerzijds en polyprop anderzijds. Polyamide blijft in de portfolio en staat garant voor het duurdere segment. “Een scheiding die zin heeft, het is de beste keuze die Balta voor zichzelf kon maken”, zegt een watcher. “Die summa divisio is trouwens een proces dat jaren terug al werd ingezet.”
Balta heeft aan Victoria ook zijn merknaam verkocht. Dit wil zeggen dat de Franse CEO nu een nieuwe en goed klinkende naam moet zien te vinden voor de overgebleven activiteiten. CEO Cyrille Ragoucy moet ook op zoek naar een nieuwe hoofdzetel, ter vervanging van de site in Sint-Baafs-Vijve. Uit commentaren blijkt dat er gezocht wordt naar een nieuw onderkomen ergens tussen Kortrijk en Gent.
Gevolgen voor werknemers
Finaal blijft de vraag wat de gevolgen zijn voor de West-Vlaamse fabrieken. Tielt blijft in de oorspronkelijke portefeuille. Philipe Hamers, de West-Vlaamse CEO van Victoria, zegt in een reactie dat de vakbonden zich geen zorgen hoeven te maken, en dat de productie in onze contreien behouden zal blijven. “Er zal altijd in Sint-Baafs-Vijve geproduceerd worden”, aldus Hamers. “We zullen die volumes nodig hebben. Er is toekomst voor de fabriek. Ik ben niet bang voor België.”
De Britse deal heeft gevolgen voor liefst 2.500 werknemers die nu een Britse werkgever krijgen. 1.650 mensen werken in ons land, de rest in de VS en in Turkije.