Deze week verhuisden de eerste patiënten van campus Loofstraat naar de campus Kennedylaan van AZ Groeninge. Het ging om patiënten van de verpleegeenheid 1A nefrologie-endocrinologie. AZ Groeninge zorgde daarbij voor een opmerkelijke logistieke stunt. Om een maximaal comfort te bieden aan de patiënten die naar campus Kennedylaan verhuisden, werd gebruik gemaakt van een mobiele patiëntenkamer. Dankzij die mobiele patiëntenkamer konden patiënten comfortabel en zonder hun bed te verlaten van hun oude kamer in één beweging naar hun nieuwe kamer op campus Kennedylaan. Een verhuizing op rolletjes, zoals AZ Groeninge dat zelf noemt en met een pictogram ook duidelijk maakt op zijn website.
Patiënten gingen letterlijk “op rolletjes” naar hun nieuwe campus. Het scenario leek eenvoudig maar was grondig bestudeerd. De verpleegkundigen brachten telkens twee à vier patiënten in bed naar een verwarmde vertrekzone waar de patiënten in bed, samen met eventuele apparatuur (infuuspomp …) en wat kleine persoonlijke zaken, in een speciaal ingerichte mobiele patiëntenkamer geplaatst worden. Bij aankomst op de campus Kennedylaan stonden medewerkers klaar om de patiënten te ontvangen en onmiddellijk naar hun nieuwe kamer te brengen. Tijdens het hele gebeuren konden patiënten comfortabel in bed blijven liggen. Van deze beproefde methode maakten al vele ziekenhuizen in het buitenland met succes gebruik.
Vanaf het vertrek in zijn oude kamer tot de aankomst in zijn nieuwe kamer is de patiënt in veilige handen. Bij elke rit gaan twee verpleegkundigen (een spoedverpleegkundige en een verpleegkundige van de verpleegeenheid) mee in de mobiele patiëntenkamer. Bij risicopatiënten gaat ook een arts of een anesthesist mee en wordt het aantal patiënten per rit tot twee beperkt. De mobiele patiëntenkamer bevat dezelfde medische inrichting als een klassieke ambulance: alle mogelijke (para)medische apparatuur, zoals AED, zuurstofflessen, aspiratietoestellen, is aanwezig, er is verwarming en verlichting, en via een beeldscherm gekoppeld aan een camera kunnen de patiënten de route volgen alsof ze zelf achter het stuur zouden zitten.
Naast de mobiele patiëntenkamer werden ook minibussen ingezet voor mobiele (zittende) patiënten. In bepaalde gevallen was er ook individueel vervoer voorzien via ambulance. Voor het vervoer van patiënten en goederen werd samengewerkt met Team Relocations dat al veel ziekenhuizen ondersteunde bij hun verhuizing. (KC/HV)
de bij hun verhuizing. (KC/HV)