Gheysens Paul Ghelamco 2020 nieuwe foto GvA

Audit van KPMG zet vraagtekens bij grote schuldenberg (1,34 miljard euro) en terugbetalingscapaciteit van Ghelamco

IEPER - De auditor van KPMG heeft voorbehoud gemaakt bij het jaarverslag 2023 van het Ieperse Ghelamco. Zoals al eerder gemeld torst het bedrijf van grote baas Paul Gheysens een schuldenberg mee van 1,34 miljard euro. Het voorbehoud komt er omdat bijna 900 miljoen euro kort lopende schulden zijn. Paul Gheysens is toe aan een grote 'uitverkoop' van buitenlandse en binnenlandse activa, maar volgens berekening zou dat 'slechts' een slordige 320 miljoen euro in de lade brengen, wat in theorie dus wijst op een niet te onderschatten liquiditeitsprobleem. Gheysens zelf heeft altijd beweerd dat zijn portfolio aan activa (onder meer via grondbezit) en de kwaliteit van zijn eigendommen groot genoeg zijn om niet in de problemen te komen.      

“Er kan substantiële twijfel ontstaan over het vermogen van de groep om te blijven voortbestaan als onderneming.” Dat staat dezer dagen letterlijk afgedrukt in het recentste jaarverslag van Ghelamco.

Het is de auditor van KPMG die deze passage liet inschrijven. De boekhoudkundig expert valt over de te hoge schuldenberg. Concreet gaat – zoals al eerder gemeld op Made in West-Vlaanderen –  om 1,34 miljard euro schulden, waarvan 895 miljoen euro binnen het jaar moet terugbetaald worden. Dat is zowat het dubbele van de 468 miljoen euro kortlopende schulden in 2022.

Uitverkoop activa

Ghelamco probeert zijn financiële problemen al een tijdje te ondervangen door heel wat vastgoed (gronden en gebouwen) te verkopen. In het jaarverslag wordt gezegd dat er de komende 18 maanden nog heel wat activa in aanmerking komen voor verkoop.

Het voorbije jaar werden er al voor 320 miljoen euro panden en gronden verkocht. Ook een hotel in Warschau ging de deur uit. Eigenaar Paul Gheysens trok zich ook al terug uit het luxueuze skidorp Courchevel in de Alpen. Daar verkocht hij ook al een chalet voor zo’n 15 miljoen euro en nu is ook het hotel Pomme de Pin verkocht voor 62 miljoen euro.

Ook in België sloot Ghelamco heel wat verkoopdeals. Komend jaar worden er drie gebouwen verkocht: het datacenter Nexus in Zellik (55 miljoen euro) en de Antwerpse kantoor­gebouwen Nova One (41 miljoen euro) en Copernicus (36 miljoen euro). Die verkopen moeten Ghelamco helpen om hun schuldgraad van 59 procent de komende maanden terug te dringen.

Als die verkopen niet voldoende zijn om het bedrijf er financieel bovenop te helpen, zal Ghelamco alternatieve maatregelen nemen, zo luidt de boodschap nog. Maar in het jaarverslag staat ook dat – citaat – ‘deze situatie wijst op het bestaan van een materiële onzekerheid over de capaciteit van de groep om de activiteiten voort te zetten’.

Geen paniek

Paul Gheysens zelf schiet niet in paniek door de gang van zaken. “Weinig bedrijven hebben zo’n portefeuille met ‘high standaard’-projecten waar vandaag véél interesse in is”, klinkt het in een reactie. “Door de afwerkingsgraad en de sterke verhuur kunnen we die nu valoriseren.”

foto: Mediahuis (archief)