Oostende – De Provincie West-Vlaanderen organiseert onder de noemer GoneWest (2014-18) elk jaar diverse artistieke projecten ter herdenking van WOI. Op vrijdag 29 juni wordt editie 2018 officieel geopend door Het Waterfront.
Op vijf locaties – Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Bredene en Oostende – brengen kunstenaars een voorstelling op en rond de zee. Het evenement viert het einde van WOI, het stelt de toekomst en hoop, verzoening en vergeving centraal.
In Oostende presenteert Atelier Bildraum Reflector, een heus ‘tableau de mer vivant’. Op zee varen tal van boten, op het strand tekenen honderden vrijwilligers present. Samen brengen ze een live kunstwerk, indrukwekkend in z’n eenvoud én complexiteit. Samen reflecteren ze over het verleden én de toekomst. Madensuyu brengt live een schitterende soundscape. Reflector wordt mogelijk gemaakt o.a. dankzij de steun van GoneWest en Art Shelter. Deze Oostendse non-profit organisatie werd in 2016 opgericht door zeven ondernemers met een hart voor Oostende én de kunsten.
Stefan Tanghe (directeur De Grote Post), Luc Synaeghel (venture capitalist), Lode Waes (CEO Vanhaerents), Gil Meskens (Galerie BeauSite), Julie Espeel-Vandenbroucke (voorzitter Arteconomy), Filip Deceuninck (Turbozen Architecten) en Jan Op De Beeck (ex-gedelegeerd bestuurder ING) ondersteunen kunstenaars en culturele initiatieven via een innovatief terugverdienmodel.
Om Reflector en andere toekomstige projecten ten volle te kunnen realiseren vroeg Art Shelter aan Atelier Bildraum een exclusieve pin te ontwerpen. Een pin die hoop uitdraagt, hoop op een wereld zonder oorlog, hoop op een toekomst waarbij iedereen zijn of haar thuis kan vinden. Door het dragen van de pin vertaalt men niet alleen die hoop, maar draagt men ook een steentje bij aan Reflector. Bovendien gaat een deel van de opbrengst naar Koninklijk Werk IBIS. Foto: Steve Salembier en Charlotte Bouckaert van Atelier Bildraum die de pin hebben ontworpen. www.art-shelter.be/reflector