BRUGGE – De Brugse architect op rust Werner Desimpelaere kreeg in twee vooraanstaande Roemeense bladen alle lof toegezwaaid voor de wijze waarop hij in Viscri een oude landbouwerswoning (Casa Alba) tot nieuw leven wekte. Casa Alba kan nu ook afgehuurd worden als vakantieverblijf. Viscri is het prototype van een historisch boerendorp met een authenticiteit om u tegen te zeggen en kreeg eerder al het UNESCO-label opgeplakt.
Werner Desimpelaere wordt met zijn gerenoveerde eigendom Casa Alba naar voor geschoven als een rolmodel op vlak van goed onderbouwde restauratie, met diep respect voor de historische en hedendaagse context. Het nog steeds middeleeuws aanvoelende Viscri wist ook al niemand minder dan prins Charles te charmeren. De Britse kroonprins kocht er jaren terug een oude landbouwerswoning, het gevolg van een onvervalste coup-de-foudre. Ook dat pand kan, net als Casa Alba, afgehuurd worden voor een verblijf in een omgeving die -omwille van het integraal ruraal karakter – amper zijn gelijke kent.
Ook de Brugse architect Werner Desimpelaere (ex Groep Planning, nu SUM) kocht er jaren terug een optrekje (Casa Alba) en wist zo het pand te behoeden voor verloedering, maar met diep respect voor de onuitgegeven omgeving. Dat dieptewerk is ook de Roemeense bladen Architectura en Forbes LIFE niet ontgaan. “Ik kreeg twee jaar geleden het onverwacht bezoek van de directie van de Architectenunie in Casa Alba”, aldus Werner Desimpelaere. “Zij waren op bezoek in Viscri op vraag van Caroline Fernolend, voorzitter van de Mihai Eminescu Trust die streeft naar het behoud van cultureel en historisch patrimonium. Prins Charles steunt trouwens die Stichting. In Architectura verscheen inmiddels een bijdrage van liefst tien bladzijden over de restauratie van Casa Alba. Ook Forbes LIFE had niets dan lof voor de wijze waarop we te werk zijn gegaan in het erg en vogue zijnde Viscri.”
Respect voor West-Vlaamse expertise
Werner Desimpelaere heeft inmiddels een hele reputatie opgebouwd in Roemenië en wordt er erkend én geloofd omwille van zijn expertise en zijn doorzicht in restauratieprojecten. Hij spreekt inmiddels ook vlot Roemeens. Zijn historische kennis spreekt tot de verbeelding. In een eerder leven was Desimpelaere ook al UNESCO-expert in Oost-Europa en in Frankrijk. Ook de Roemeense autoriteiten deden recent beroep op de onmetelijke kennis van de in Brugge wonende Roeselarenaar. “Ik werd als ‘buitenlands expert’ gevraagd om samen met twee Roemeense collega’s jurylid te zijn bij de Roemeense Architectenunie, die om de twee jaar een architectuurprijskamp organiseert voor uitgevoerde projecten in alle uithoeken van het land”, vertelt Desimpelaere. “De prijskamp bestrijkt diverse thema’s, waaronder ook restauratieprojecten. Na een eerste selectie bleven twaalf projecten over die bezocht werden om finaal ook de laureaat aan te duiden.”
info: www.casa-alba.be