Lekker Ann’ders

Ann Vandenbroucke maakt van ‘Lekkers Ann’ders’ mooi ondernemersverhaal

DEERLIJK - De verhuis naar een nieuw pand, het opstrijken van een niet alledaags biolabel, het optrekken van de productie en de eerste stappen richting Wallonië. Voor de Deerlijkse Ann Vandenbroucke van Lekkers Ann'ders (een kmo die zelfbereide maaltijden aanbiedt) gaat het tegenwoordig snel.    

Lekker Ann’ders is de toepasselijke naam die Ann Vandenbroucke bedacht voor haar nog jong artisanaal productiebedrijf dat gespecialiseerd is in verse en ambachtelijk bereide maaltijden met biologische, lokale en seizoensgebonden producten, en met knipoogjes naar niets minder dan de wereldkeuken. Haar maaltijden worden vacuüm verpakt geleverd aan voedingswinkels over heel Vlaanderen (natuurwinkels, biowinkels, gespecialiseerde voedingszaken…) maar ook meer en meer aan bedrijven. Die komen immers graag tegemoet aan de wens van hun werknemers naar gezonde bio-maaltijden als lunch, en dat past ook perfect in hun eigen streven naar een ‘Great place to work’-label.

Na de recente verhuizing naar een nieuw en groter pand op de Spiegelpark-site te Deerlijk bekomt Lekker Ann’ders voor haar dagverse maaltijden nu een biocertificaat van het controleorganisme Certisys, dé pionier op het vlak van biocertificatie in België. Zo’n certificaat is vrij uniek in de sector van de bereide maaltijden.

Streng biolabel

“Een biolabel krijg je niet zomaar”, zegt de Deerlijkse Ann Vandenbroucke. “Het label garandeert dat de productie gebeurt volgens de strenge regels van de biologische landbouw, verwerking en verkoop. Er is een consequent traceringsproces van bij de landbouwer, de groothandel tot bij de verwerker die het eindproduct aanbiedt”.

Zowel receptuur (gebruikte ingrediënten) als aankopen moeten immers van biologische oorsprong zijn en alle betrokken partijen moeten een biocertificaat hebben om te mogen samenwerken, en dat wordt allemaal administratief gecontroleerd.  Een biolabel betekent ook: producten vrij van pesticiden of additieven. Het blijft daarom een eerlijk product. Alle maaltijden worden bovendien op een innovatieve en duurzame manier vacuümverpakt, wat de houdbaarheidsdatum verlengt met 10 dagen. De verpakking in vormkarton is voor 95% biologisch afbreekbaar.

Passie en positionering

Als fervente hobbykok droomde Ann al een hele tijd van een eigen artisanaal productiebedrijfje.  Met veel aanmoediging van familie en vrienden besliste ze om haar droom waar te maken en startte ze de opleiding ‘traiteur-restauranthouder’ bij Syntra. Tijdens deze opleiding verloor Ann haar hart en passie aan verse en gezonde voeding, onder het motto ‘koken is veel meer dan een optelsom van ingrediënten’ en ‘bio kan ook lekker zijn’.

In de markt van bereide maaltijden wil Lekker Ann’ders zich niet alleen met een biolabel onderscheiden maar ook door haar ambachtelijke bereiding, het bijzonder verfijnde smakenpallet, de royale portie, de afwisseling in het wekelijks aanbod, en uiteraard een gezonde en evenwichtige samenstelling van de maaltijd.

Sterke omkadering

Ann Vandenbroucke werkt momenteel met 3 vaste medewerkers en met de occasionele inzet van zelfstandigen/flexijobbers bij (on)voorziene druktemomenten. Maar ook management-technisch laat Lekker Ann’ders BV zich sterk omkaderen want het financieel en organisatorisch advieskantoor Jump4More uit Anzegem houdt zich als minderheidsaandeelhouder bezig met de juridische, fiscale, financiële en HR-opvolging. Dit team heeft een jarenlange ervaring in het begeleiden, doorlichten en sturen van bedrijven in tal van sectoren. “Die omkadering laat mij toe om organisch te groeien en mij 100% op lekker en gezond koken te storten”, lacht Ann.

Ambities in Vlaanderen en Wallonië  

De ambities van de startende CEO zijn veelvuldig. Zo wil ze op termijn tot circa 3.000 maaltijden per week bereiden, het aantal winkelpunten in Vlaanderen verder uitbreiden en de marketinginspanningen voor bedrijfsabonnementen opdrijven. Het principe van een bedrijfslunch is alvast dat kmo’s partners worden en de werknemers via een login op het portaal van Lekker Ann’ders hun bestelling kunnen doorgeven, zowel voor hun eigen lunch als om eventueel mee te nemen naar huis voor het hele gezin.

Tot slot wil Vandenbroucke ook de taalgrens over. Sinds begin dit jaar zijn de maaltijden van Lekker Ann’ders ook in een aantal Waalse winkelpunten (natuurwinkels, biowinkels, gespecialiseerde voedingszaken…) terug te vinden.