Tack Picanol

Altius, citius en fortius voor Picanol

Altius, citius en fortius. Hoger, sneller en steeds sterker. Dat zijn de kernwoorden die best passen bij Picanol Group sinds Luc Tack er als CEO de scepter zwaait. De halfjaar resultaten van de groep zijn alvast weer prima. Knap werk, zeker nadat 2016 door het management reeds werd uitgeroepen tot “het beste jaar in de geschiedenis van het bedrijf”. Te oordelen naar de voorlopige cijfers van 2016 kan het dus nog beter.

In lijn met de eerder gegeven prognoses realiseerde de volledige Picanol Group in de eerste jaarhelft van 2017 een geconsolideerde omzet van 364,7 miljoen euro, een stijging van 11 procent in vergelijking met 329,7 miljoen euro in de eerste jaarhelft van 2016. De divisie weefmachines, zeg maar de corebusiness, kende opnieuw een zeer sterk halfjaar op basis van het goed gevulde orderboek eind 2016. De stijgende vraag naar kwaliteit en technologie zorgde voor een sterke verkoop, vooral in Azië, en leidde tot een groter marktaandeel in heel wat markten. Dit zorgde ervoor dat Picanol in de eerste jaarhelft een recordaantal weefmachines in de markt heeft gezet. Ook de divisie Industries kende een sterke eerste jaarhelft dankzij de hogere vraag vanuit weaving machines en projecten bij andere klanten, waardoor Proferro (gieterij en mechanische afwerking) en PsiControl (controllers) op hun beurt een sterke omzetgroei konden realiseren. Al deze activiteiten samen zorgden in de eerste jaarhelft van 2017 voor een nettowinst van 52,2 miljoen euro, in vergelijking met 48,1 miljoen euro in dezelfde periode in 2016. Daar bovenop kwam nog de nettowinst van 5,8 miljoen euro die Tessenderlo Chemie liet optekenen. In totaal brengt dat de winst van de hele Picanol Group op 58,1 miljoen euro.

De Picanol Group verwacht voor het volledige boekjaar 2017 een lichte omzetstijging te realiseren in vergelijking met 2016. Nog dit: in Ieper heeft het bedrijf nog altijd een veertigtal vacatures vacant.