mottrie alex

Alex Mottrie (Orsi) zingt de lof van het (West-Vlaamse) ondernemerschap

IEPER – Zelf is Ieperling Alex Mottrie (56) medicus-specialist urologie maar ook een rasecht ondernemer, zoals hij bewezen heeft met de oprichting van het medische opleidingscentrum Orsi, dat robotica promoot in de chirurgische gezondheidszorg. In een uitgebreid interview in een weekendkrant, houdt Alex Mottrie ook een  pleidooi pro ondernemerschap en hekelt hij het politieke bestel. 

Het gesprek verscheen in de krant De Tijd. “Ik stel me grote vragen bij de politiek van vandaag. Kijk naar Trump, Poetin, Bolsonaro en Erdogan, maar evengoed naar ons eigen land. Midden een zware crisis krijgt men het niet gedaan een regering te vormen. Dat is toch onbegrijpelijk. We zijn onze welvaartstaat aan het opeten en zij zorgen uit schrik voor hun jobke niet voor een oplossing. Dat maakt me zeer kwaad. Het is bedroevend dat men er  nu niet in slaagt de degens op te bergen om constructief naar een oplossing toe te werken. Ik las deze morgen ook dat 1,4 miljoen jobloze Belgen tussen 25 en 65 geen werk zoeken. Leg dat maar eens uit.”

Mottrie pleit voor de economie. “Men moet enorm oppassen dat men de economie niet om zeep helpt”, zegt hij. “Ik verwijt de politiek dat ze de virologen een verantwoordelijkheid hebben gegeven omdat ze zelf geen positie durven in te nemen. Die virologen moeten elke dag in het journaal uitleg geven. Maar virologen zijn bureaucraten. Je ziet hen nooit op de vloer.”

Typisch West-Vlaams

Alex Mottrie komt uit een echt ondernemersgezin. Zijn broer Benoit runt de Ieperse autodealer namens Opel, Mathieu is de drijvende kracht achter de Kortrijkse thinktank Creax en Emmanuel is CEO bij de internationale rekruteringsspecialist TMC. Alex Mottrie wijst ook op de typisch West-Vlaamse ondernemerschap bij zichzelf en bij zijn broers. Hard werken en ambitie hebben, maar ook meer dan dat alleen. “We zijn allemaal zeer competitief, ook onder elkaar”, aldus Alex Mottrie. “Twee broers fietsen ooit de Ventoux op. Natuurlijk was er een sneller maar boven zei de andere: ik pak u in de descente. In de zevende bocht viel hij en sleurde de andere mee in zin val. Het typeert ons: we zouden nog liever doodvallen dan verliezen.”