Knokke

Alex Dewulf ziet oorlog als stoorzender op de Knokse vastgoedmarkt

KNOKKE - In februari leek het nog dat de lente-rush extra vroeg op gang kwam. Ondertussen is die tot stilstand gekomen nog voor de lente echt startte. Tot die conclusie komt de Knokse vastgoedexpert Alex Dewulf. "Het zijn turbulente tijden, de jaren 20", zo stelt Dewulf. "De snelle opeenvolging van belangrijke, onverwachte maatschappelijke omwentelingen, eerst covid en nu de oorlog in Europa, leert ons dat we voorzichtig en nederig moeten zijn wat het maken van voorspellingen aangaat. Geen van ons heeft een kristallen bol en de trends die we zien hebben een beperkte houdbaarheid."

Volgens de notarisbarometer is op een maand tijd veel onzekerheid in de vastgoedmarkt geslopen. Die remt de lente-appetijt van de kopers wat af. Moeten ze toeslaan voor de prijzen en de rente nog verder stijgen of beter afwachten in het licht van een escalerende conflict in Oekraïne, een mogelijke recessie en hardnekkig hoge inflatie?

Alex Dewulf stelt vast dat er een verlammende onzekerheid leeft in de Knokse vastgoedmarkt. “De schrik zit er wat in de laatste weken”, vindt hij. “Nochtans zijn de economische vooruitzichten vooralsnog goed. Het is de angst voor meer slecht nieuws die kopers doet aarzelen. In ons kantoor werden in de maand maart de verkoopdoelstellingen wel gehaald en ook april zit voorlopig op niveau. De sterkste verkopersmarkt die we in onze loopbaan hebben gezien, loopt wel duidelijk op haar laatste benen. We keren terug naar een meer evenwichtigere markt.”

Nieuwbouw of renovatie, het doet er niet toe, alles wordt snel duurder. “De prijsstijging voor grondstoffen en problemen met de logistieke ketens, hebben op twee kwartalen de prijzen voor sommige bouwmaterialen met 15 tot 25% doen stijgen”, zegt Dewulf. “Veel nieuwbouwprojecten worden tijdelijk stopgezet of de prijzen worden verhoogd. Nieuwbouw zal ook de komende jaren duur en schaars blijven aan zee. Daardoor moeten kandidaat-kopers weer meer hun keuze maken uit bestaand vastgoed in herverkoop en dit doet de prijs van bestaand vastgoed stijgen.
In deze onzekere tijden, dan toch één voorlopige zekerheid: de rentestijging is tot op vandaag beperkt gebleven en de verwachting is dat die voor het einde van het jaar niet verder zal verhogen. “Een renteniveau richting 2% zal de markt van duurdere vakantieverblijven minder afremmen dan de markt van de gezinswoningen”, denkt Alex Dewulf. “Bij de huidige inflatieniveaus, is de reële rente zwaar negatief. Hoge inflatie zorgt ervoor dat vooral de koopkracht en afbetalingscapaciteit van de lage- en middeninkomens daalt. De aandelenkoersen en de vastgoedprijzen in het luxe segment blijven stijgen bij hoge inflatie. Wij denken we dat het luxe vastgoed van tweede verblijven overeind zal blijven als veilige investering. Toch zolang de reële rente negatief of laag blijft.”

Geen alternatief voor vastgoed?

Alex Dewulf concludeert dat er, tot bewijs van het tegendeel, voorlopig geen alternatief bestaat voor vastgoed. “De oorlog, de inflatie en de hoge energieprijzen drukken nationaal de vraag naar vastgoed”, stelt hij vast. “Wij zien, denken en hopen dat dit voor het luxe vastgoed en de tweede verblijven veel minder het geval is. Nu wordt er wat geremd maar snel zal het spaargeld weer richting vastgoed stromen. De obligatiemarkt heeft het slechtste kwartaal in lang achter de rug. Er is geen alternatief dan vastgoed voor wie risico arm wil beleggen.”