knokke-vastgoed-2

Alex Dewulf maakt balans op van Knoks vastgoed

knokke-vastgoed-2Het Knokse vastgoedkantoor Alex Dewulf heeft een balans opgemaakt van het voorbije jaar en blikt vooruit naar wat er staat te gebeuren in het “Saint Tropez” van West-Vlaanderen. 2016 was blijkbaar een succesvol jaar voor Knokke met een goed zomerseizoen, een meer dan redelijke bezetting ook buiten de zomer, succesvolle evenementen, een gestage vooruitgang in de stadsontwikkelingsprojecten en een gezonde vastgoedmarkt.

Knokke en de Zwinregio hebben ook in 2016 stappen vooruit gezet om de meest aantrekkelijke kustbestemming aan de Noordzee te blijven, aldus Alex Dewulf. De vernieuwing en uitbreiding van het Zwin speelt daar een cruciale rol in als natuurbeleving in een typische strand- en duinenomgeving.  De andere projecten vorderen gestaag: de AZ Zeno Ziekenhuiscampus, de mobiliteitswerken rond de A11, de Duinenwater site. Enkel rond de tweede fase van la Réserve en in het Casinodossier blijft het vrij stil.  Dit dreigt een kankerplek te worden in de ambitieuze plannen van de gemeente, net als de grote villa Vermylen op de hoek van de Canada Square en de J. Nellenslaan die staat te verkrotten.

Steeds volgens Alex Dewulf (AD) wordt de vastgoedmarkt gekenmerkt door goede volumes bij stabiele prijzen.  Het algemene positieve sentiment tegenover investeringen in residentieel vastgoed is ook op de tweede verblijfsmarkt  manifest. Mijlpalen voor 2017 in Knokke zijn de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis AZ Zeno in Westkapelle (naar het einde van het jaar), de afwerking van de A11 snelweg voorzien in de herfst en de opstart van het prestigieuze bouwproject One Carlton op het Albertplein. De vooruitzichten voor de vastgoedmarkt in Knokke in 2017 zijn overwegend rooskleurig, tenzij een nieuwe zware economische crisis, die nooit echt veraf is, roet in het eten strooit. AD waarschuwt ook voor de kracht van demografische trends: de veroudering van de eigenaarsbevolking zou kunnen leiden tot een overaanbod wanneer de eigenaars overlijden of hun successie regelen.  De druk is daar nu wat van de ketel.  De Vlaming heeft massaal de verlaagde schenkingsrechten voor onroerend goed ontdekt om zijn vakantieverblijf fiscaal gunstig naar de volgende generatie over te dragen. “Minstens 15 à 20 procent van de eigendomsoverdrachten die wij in onze beheersactiviteit van de notarissen doorkrijgen, zijn momenteel schenkingen”, aldus Alex Dewulf. “Bij 20.739 vakantieverblijven (cijfers Westtoer 2016) en ongeveer 1300 vastgoedtransacties van bestaand vastgoed in Knokke-Heist, zijn dat tussen de 200 en 250 eigendommen die worden geschonken of ruim 1 procent van de markt.”

De intrestvoeten gaan wellicht omhoog in 2017 als de economische groei doorzet.  Eerst nog aarzelend, maar vooral in de tweede jaarhelft wordt een impact verwacht.  Dat zal een rem zetten op de vastgoedactiviteit.  Hoewel de handel in tweede verblijven minder afhankelijk is van kredietfinanciering, zal het wat gevolgen hebben op de kooplust en mogelijks de prijzen. AD besluit voor dit jaar: Knokke moet blijven inzetten op gastvrijheid, bereikbaarheid en exclusiviteit om blijvend succesvol te zijn. (KC)