Agoria bundelde zijn ambities in 12 actiedomeinen en koppelde er telkens minstens één concreet engagement aan. 40.000 jobs creëren tegen 2030, meer vrouwen in leidinggevende functies en meer duurzame innovaties op de markt brengen, waren maar enkele van de engagementen.
Opmerkelijk lage uitstoot
Op vlak van klimaatactie is de Belgische technologische industrie verantwoordelijk voor 3,6% van de uitstoot van broeikasgassen van alle Belgische bedrijfsactiviteit, zo stelt Agoria vast. Dat is opmerkelijk laag, aangezien de sector goed is voor meer dan 9% van de toegevoegde waarde (bbp).
De uitstoot van broeikasgassen door de technologiebedrijven is sinds 2008 ook met maar liefst 38% gedaald. In diezelfde periode liet de sector een groei van 26% optekenen. Veel minder broeikasgassen uitstoten en toch sterk blijven groeien: de Belgische technologische industrie bewijst dat het kan.
Op de kaart zetten
Van de Agoria-bedrijven die in de toekomst aan corporate sustainability reporting volgens de Europese CSRD zullen moeten doen, doet vandaag al 47% aan duurzaamheidsrapportering. Agoria streeft ernaar dat elk Belgisch technologiebedrijf tegen 2030 aan een vorm van duurzaamheidsrapportering doet en wil hen daarbij begeleiden.
Eén van de technologiebedrijven die stevig mee aan de duurzaamheidskar trekt door continu te innoveren is Bekaert, boegbeeld van de Vlaamse en Belgische industrie uit het West-Vlaamse Zwevegem. Tegen 2030 wil Bekaert blijven groeien en maar liefst 65% van zijn verkoopcijfer uit duurzame oplossingen halen, terwijl het bedrijf op koers ligt om in diezelfde periode zijn uitstoot met 46,2% te verminderen en CO2-neutraal te produceren tegen 2050.
De West-Vlaamse wereldspeler is tegenwoordig ook een erg actieve pionier in de veelbelovende groene waterstofeconomie. “We kunnen België best wel op de kaart zetten en profileren als waterstofkennisregio”, aldus kersvers CEO Yves Kerstens van Bekaert. “Er is enorm veel knowhow rond waterstof in ons land. We bouwen hier vandaag aan de oplossingen die onze wereld nodig heeft om morgen duurzamer te zijn en dat mogen we nog veel meer laten zien. Bekaert zet in op Currento, onze elektrolysetechnologie voor de productie van waterstof. Om onze groeiambities waar te maken trekken we talent aan en investeren we aanzienlijk in onderzoek en ontwikkeling en in de opschaling van onze productiecapaciteit, ook in België.”
Jobs, jobs, jobs
Voor meer duurzame tewerkstelling sprak Agoria in zijn eerste rapport het engagement uit om tussen 2020 en 2030 40.000 jobs te creëren. Dat komt neer op 16 jobs per werkdag. Met een toename van 18.000 sinds de eerste meting, liggen de Agoria-bedrijven momenteel op koers om dat doel te halen.
Wat diversiteit en inclusie betreft, mikt Agoria op 25% vrouwen in leidinggevende posities tegen 2030. In 2021 steeg dat cijfer naar 19%. Dat cijfer, voorlopig dus nog onder de doelstelling, ligt in lijn met de verhoudingen binnen de klassiek zeer mannelijke technologische industrie, waar 20,4% van de werknemers een vrouw is en 79,6% een man.
Meer circulair
Ook op andere vlakken moet de Belgische technologische industrie nog een versnelling hoger schakelen om de doelstellingen te halen. Vandaag is bijvoorbeeld maar 7% van de Agoria-leden aan de slag met een circulair project.
“Ons engagement is bijzonder ambitieus”, liet Jolyce Demely namens Agoria verstaan. “We willen dat stevig opkrikken naar minstens 50% in 2030. Daarnaast willen we dat tegen 2030 95% van onze leden-bedrijven een cybersecurityplan heeft. Vandaag heeft maar 1 Vlaams bedrijf op 5 zo’n plan. Agoria hamert erop dat bedrijven goed voorbereid moeten zijn op een cyberaanval. Het is namelijk geen kwestie van ‘of’, maar van ‘wanneer’ je als bedrijf in het vizier zal komen. Zo waarschuwde het Centrum voor Cybersecurity onlangs nog voor een stijgend aantal aanvallen door de instabiele geopolitieke context.”
Digitaal is het nieuwe normaal
Wat digitalisering betreft, streeft Agoria tegen 2025 naar een top 3-plek binnen de EU op het vlak van integratie van digitale technologieën. Op dit moment bekleedt België op de Europese DESI-index voor die indicator maar een 6e plaats. Voor innovatie zijn we met ons land dan weer van de 4e naar de 5e plaats gezakt op het Europese innovatiescorebord nadat Nederland over ons wipte. “Tegen 2030 willen we een plek in de top 3 veroveren”, aldus Demely.
Beleid moet mee
Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen, was duidelijk in haar besluit. “Als de technologische industrie zorgen we voor veel innovatie en bieden we met onze technologische oplossingen het antwoord op cruciale maatschappelijke uitdagingen”, aldus de topvrouw van Agoria. “Ook op duurzaamheidsvlak is dat het geval. We boeken als sector ook zelf mooie vooruitgang op heel wat vlakken, op andere moeten we nog een tandje bijsteken. Maar om wereldkampioen groene transitie te worden, innovatie te blijven stimuleren en onze technologische industrie hier duurzaam te verankeren, moeten de neuzen van beleid en bedrijven véél meer in dezelfde richting. Dat betekent enerzijds dat bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen, wat de meesten ook doen. Maar het beleid moet ook effectief én haalbaar zijn. Zelfs bij projecten die levensnoodzakelijk zijn voor de groene transitie botsen we nog te vaak op complexe regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan de realisatie van windmolenparken op land of alle recente problemen rond rechtszekerheid en vergunningen in het stikstofdossier.”