De Clerck T

Afscheid van ondernemer-politicus-topmens-evergreen Tony De Clerck

KORTRIJK - Het nieuws zal inslaan als een bom, maar Tony De Clerck (77) heeft na een slepende ziekte het aardse ingeruild voor het eeuwige. Met hem verdwijnt in de eerste plaats een verlichte supermens, maar ook een ondernemer pur sang en een gewezen politicus die de stad Kortrijk grote diensten bewees als gewezen schepen, ereschepen en gemeenteraadslid voor de toenmalige CVP.    

Tony De Clerck was één van de zes kinderen van het echtpaar Albert De Clerck en Marie-Antoinette De Brabandere. Net zoals zijn ouders en zijn broers (Stefaan, Paul, Piet) en zussen (Mieke, Ann), was ook Tony helemaal vergroeid met en verliefd op de streek waar hij opgroeide. Diensten bewijzen aan de goegemeente en aan de res publica was zijn credo waarin hij van jongs af aan in geloofde. Bewonderenswaardig idealisme zou hem een leven lang drijven, wat in de huidige tijden steeds minder een evidentie is.

De eenvoud zelve

Beroepshalve koos de opgroeiende jongeling in 1966 al voor een zelfstandig bestaan als verzekeringsmakelaar. In het bekende ouderlijk huis aan de Damkaai en in de schaduw van de Broeltorens, zorgde hij in no time voor een ‘Huis van Vertrouwen‘ met een grote V, voor honderden, zo niet duizenden bedrijven en gezinnen, die aan hun verzekeringspolis een veilig gevoel wilden overhouden, en ook op hun wenken kregen waar ze om vroegen .

Hij richtte zich als makelaar van meet af aan op particulieren en op bedrijven. De groep Beaulieu was één van zijn allereerste klanten. Ook vandaag nog wordt de klantenportfolio verzekeringen verdeeld over particulieren en kmo’s. In 2004 gaf Tony De Clerck de fakkel door aan zijn zoon Michel (actief sinds 1998), die de zaken nog verder uitbouwde met nieuwe diensten aan bedrijven, dit tot grote voldoening maar ook middels de goede raad van vaderlief. In 2017 ging het kantoor op in een groter geheel (de Brugse groep Claeys).

Als volksman bij uitstek viel het Tony in zijn gouden jaren nooit moeilijk om een nieuw cliënteel aan te trekken. De overal graag geziene Tony stond immers bekend als professional maar ook als de klantvriendelijkheid zelve. Een ondernemer die grossierde in een mix van service, schouderklopjes en warme gesprekken waarbij de mens altijd centraal stond.

Omdat mensen belangrijk zijn

Toen hij in de jaren zeventig huwde met Pascale Wybo, had de bruiloft iets weg van een Kortrijks society event avant-la-lettre. Het heeft er hem nooit van weerhouden om zelf enkel en alleen eenvoud te prediken en ten allen tijde in eenvoud te handelen. Hij was gek op mensen, en mensen waren gek op Tony.

Dat typische ‘Tony-merk‘, alsook de van thuis uit meegekregen politieke interesse, duwden hem ook richting politiek. Alles bijeen zou hij liefst dertig jaar op de barricades van zijn stad staan. Zijn humane plicht, vond hij. Ook daar zette hij zijn stempel met de spirit die hem zo kenmerkte: niet ik maar de mensen zijn belangrijk.

In januari 1971 werd Tony De Clerck verkozen als gemeenteraadslid (CVP). Na het overlijden van Fries Bijttebier werd hij in maart 1990 aangeduid als opvolgend schepen van de Middengroepen. In 1994 werd hij herverkozen als schepen van Openbare Werken en Patrimonium. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2000 zette schepen De Clerck een stap opzij waarop broer Stefaan burgemeester kon worden. In 2007 kreeg hij de titel van ereschepen van de stad.

Tussen en met de mensen

Tony De Clerck bleef ook na zijn exit uit het professionele leven, zijn eigenste zelve. Een reus van een mens. Tussen en met de mensen zijn, was zijn hoogste doel waarvoor hij op de wereld was gezet, vond hij zelf. Met altijd die ene ambitie er bovenop: positivisme prediken, anderen een goed gevoel geven en daar zelf een goed gevoel aan overhouden, liefst met een goed glaasje of een eenvoudig ‘werkmanspintje‘ bij de hand. Hij was overal een graag geziene gast, die zich als gewezen en begenadigd basketspeler en ex-voetballer ook altijd liet zien op sportmanifestaties. Tussen het volk zijn, was zijn ultieme drive.

De laatste jaren leed hij aan een slepende ziekte. Maar zijn optimisme en levensvrolijkheid hebben tot op de allerlaatste dag zelfs zijn familie en naaste vrienden danig verbaasd. Klagen stond nu eenmaal niet in zijn woordenboek. Met family man par excellence Tony De Clerck gaat zonder meer een evergreen heen, die in Kortrijk en daarbuiten een stempel nalaat die geschreven is met kernwoorden zoals aimabiliteit, vriendelijkheid, eenvoud, respect en altruïsme.

Diep bedroefd voor het verlies van een vriend, bieden we persoonlijk en namens Made in de familie onze diepste medelijden aan.

(KC)