Met hulp van zijn ouders en van zijn onvolprezen compagnon de route Francine wist Jean-Pierre Malysse de Marquette uit te bouwen tot een begrip en de place to be voor al wie culinaire geneugten danig wist te waarderen. De zaak opende de deuren in 1968 en quasi meteen werd duidelijk dat Malysse grenzen wist te verleggen.
Michel en Elisabeth Malysse-Thoma, de ouders van zoon Jean-Pierre, kochten in 1967 een riante villa gelegen in de wijk Rodenburg (Marke). Jean-Pierre was de vijfde van een gezin met 7 kinderen en volgde de Hotelschool in Koksijde ( Ter Duinen). Jean-Pierre had een droom: een restaurant met enig niveau beginnen. De naam Marquette verwees naar een kloosterorde die op de Rodenburg gevestigd was in de 13de eeuw, en later verhuisde naar Noord-Frankrijk. In 1978 kocht het horeca-echtpaar de eigendom af van hun ouders. In de loop der jaren groeide de Marquette van een capaciteit van 30 plaatsen naar 350 couverts. In 1980 volgde een eerste ster in de Michelin-gids. Op het hoogtepunt werkten er in de Marquette (keuken én zaal) 45 mensen.
Merkwaardig aan het verhaal van de Marquette was dat de zaak ruimschoots het lokale niveau wist te overschrijden. Van heinde en ver kwamen gasten langs in Marke. Francine was de ideale gastvrouw die elkeen met een warmhartelijke gloed wist te ontvangen, Jean-Pierre de man die achter het fornuis telkens kunstjes wist te toveren op elk bord. Hij deed dat met veel kunde maar ook met een onblusbare passie.
Kortrijkse geschiedenis
De Marquette floreerde decennia lang. Toen het echtpaar Malysse de pensioengerechtigde leeftijd naderde, werd de Marquette begin deze eeuw (2008) goed bedoeld verkocht aan een Fransman, die later in opspraak kwam wat ook de definitieve zwanezang van de Marquette betekende. Het echtpaar Malysse had daar terecht heel veel hartzeer van. De teloorgang was meteen ook het ultieme bewijs dat er maar 1 Marquette kon bestaan: de tempel waar Jean-Pierre en Francine op een onnavolgbare manier en met een mix van authenticiteit en veel diepmenselijkheid zonder meer Kortrijkse geschiedenis schreven.
Ministers, zakenlui, hoogwaardigheidsbekleders, topsporters of vedetten uit de showbizz – uit eigen land én uit het buitenland – ze vonden in dichte drommen de weg naar de Markse eettempel waar de de sterren aan elkaar werden gekookt. Met liefde voor het vak én voor de gasten die steevast allerhartelijkst – als waren het eigen kinderen – werden onthaald. De wereldberoemde zanger Charles Aznavour bijvooorbeeld maakte van een uitstapje naar de Marquette een terugkerende gewoonte.
Perfecte tweeling
Jean-Pierre Malysse belandde vooral het laatste jaar in een ziekenboeg met veel in-en-uit bezoekjes aan het lokale AZ Groeninge waar hij finaal ook zijn laatste adem uitblies.
Het verhaal van Jean-Pierre Malysse is ook dat van een echte family man die zijn naasten graag rond zich verzamelde in een immer vrolijke sfeer. Zijn verhaal was er ook een van keihard werken en van ‘cherchez la femme‘. Francine studeerde PR & toerisme in Brussel en liep stage in de Marquette. Zo leerde ze Jean-Pierre Malysse kennen. Ze trouwden in 1972 en kregen 3 kinderen, Christof, Isabelle en Celine.
Francine, die – merkwaardig weetje – dezelfde dag verjaarde als Jean-Pierre (27 mei), vormde altijd een soort perfecte eenëeige tweeling met haar levensgezel. “Ze versterkten elkaar op een werkelijk onnavolgbare wijze” zegt zus Mia Malysse. Francine die op jonge leeftijd huwde met de man van haar leven, bleef tot de laatste seconde ook trouw en met veel overgave aan zijn zijde staan.
foto: archief familie Malysse