Roland Van Maele was in Brugse ondernemerskringen, maar ook daarbuiten, als het ware wereldberoemd. De naam Van Maele opende per definitie al veel deuren. Zijn oom was burgemeester en de familie lag destijds aan de basis van het Boudewijnpark.
Roland was er echter de man niet na om naast zijn schoenen te lopen. Hij stapte op zijn eigen joviale manier door het leven, maar bij voorkeur zonder poeha of veel vertoon. Hij wilde vooral aan de weg timmeren met de bescheidenheid hem eigen. Zijn mateloze sociale ingesteldheid maakte van hem een bekend, gezellig en geliefd figuur in ‘le tout Bruges’.
De roots van het familiebedrijf en de drankenhandel gaan terug tot in 1949. In de jaren zeventig had vader Georges de eerste drive in van het land geopend. Die voor die tijd revolutionaire formule – binnenrijden, opslaan, betalen en wegwezen – sloeg aan. Dranken Van Maele was al een begrip maar werd het nog meer. Roland sprong zijn vader bij om de familiezaak in Sint-Michiels finaal ook over te nemen in de jaren tachtig. Hij bouwde zowel bij leveranciers als bij klanten een netwerk op om u tegen te zeggen, en breidde het concept ook meer en meer uit richting wijnen.
Tot verrassing van velen deed Roland het bedrijf van de hand in 2002, omwille van ‘an offer you can’t refuse‘. Hij gooide zich jarenlang op het beheer van het familie patrimonium, en dit als een bonus pater familias.
Tweede start als ondernemer
Maar het ondernemersbloed stroomde ook waar het niet vloeien kon. In 2015 opende hij Van Maele Wijnen en betrok er vanaf dag één zijn twee dochters (Céline en Axelle) bij: Roland in de rol van ervaren gids op de achtergrond, de twee dochters in de stoel van piloot, en het bleek een formule die binnen de kortste keren ook aansloeg. Voor de vader was het op zijn zestigste een droom die uitkwam.
Tot spijt van velen – hij was erg geliefd als man met een gouden hart – trok hij zich ook omwille van gezondheidsperikelen de voorbije jaren vaak terug uit het sociaal weefsel dat hij nochtans diep in zijn hart zo aanbad.
De uitvaart vindt zaterdag 9 december om 11 plaats in Sint-Michiels. De kerk zal sowieso te klein zijn om de ‘vriendelijke sociale reus’ en meer dan verdienstelijk ondernemer uit te zwaaien van deze aardbol.
foto: Van Maele Wijnen