Lannoo Matthias 25

Afscheid nemende CEO Matthias Lannoo (Lannoo) krijgt indrukwekkend huldebetoon in Gentse Wintercircus

GENT - Na 43 jaar aan het roer te hebben gestaan van de uitgeverij Lannoo, zet Matthias Lannoo een stap terug als CEO. Of toch niet helemaal, want hij wordt voorzitter van de raad van bestuur. Dinsdagavond kreeg hij in het Gentse Wintercircus alvast een terecht en indrukwekkend eerbetoon, in aanwezigheid van honderden prominenten en topsprekers zoals Dirk De Wachter en Peter Hinssen, maar ook met getuigenissen uit eigen huis van Lieven Sercu en de nieuwe extra muros CEO (de Nederlandse Yrja Danner). Een zichtbaar geëmotioneerde Matthias Lannoo nam het slotwoord voor zijn rekening met de overpeinzing dat het vooral een hele eer is om als publisher door het leven te mogen gaan. Of zoals filosoof Dirk De Wachter het zo treffend zei: "Books are not only to furnish a room, but mostly to fill a life."

In 1982 kreeg Matthias Lannoo, toen in de VS aan het bijstuderen en het upgraden van zijn eigen skills, een de telefoontje van zijn vader Godfried Lannoo. Of hij asap het team in Tielt kon vervoegen, want er lag werk, veel werk, op de plank. Het was de eerste stap in een grote carrière in het familiebedrijf. Toen al was duidelijk dat Matthias Lannoo een missie wachtte: born to run.

In 1994 werd de dauphin ook effectief leider van de groep, een rol die hij de voorbije 43 jaar met een mix van niet geveinsde authenticiteit en grote bravoure – en dat is mogelijks nog een understatement – invulde. Onder zijn impuls en na een reeks indrukwekkende overnames boven de Moerdijk evolueerde het Tieltse Lannoo van een Vlaamse naar een Belgisch-Nederlandse uitgeverij die in boekenland zonder meer ‘incontournable’ werd. Vandaag is Lannoo goed voor zowat 1 boekentitel per dag, 350 medewerkers en circa 100 miljoen euro omzet. Een bedrijf dat cultuur en commercie ogenschijnlijk moeiteloos aan elkaar weet te knopen.

Vijf sleutelwoorden voor het pantheon

Tijdens de hommage avond in Gent werden 5 sleutelwoorden geplakt op de uittredende CEO: bouwheer (denk ook aan zijn rol in de oprichting van Boektopia), man van veel geduld, avontuurlijk, belegen wijs en leider die samenwerking bijzonder hoog in het vaandel draagt.

Matthias Lannoo mag alvast – en net als zijn vader en inspirator Godfried Lannoo – zijn plaats opeisen in het pantheon van West-Vlaamse ondernemers die hele steengroeven wisten te verleggen in de altijd voortkabbelende rivier van het bedrijfsleven. De éminence grise van de boekensector in de Lage Landen, maar zelfs daarbuiten. Lannoo is internationaal, dus ook buiten de BE-NE, bijzonder actief, niet in het minst met kinderboeken.

Family man

Lannoo is met de nu als CEO uittredende Matthias aan de vierde generatie toe, en altijd een familiebedrijf gebleven in tijden dat dit minder evident is dan iedereen denkt. Matthias Lannoo wist de familiale structuur ook professioneel uit te bouwen en de banden met alle bloedverwanten te cultiveren en te smeden tot een hecht geheel waar alle familianten hun plaats kennen en mogen opeisen, zonder dat daar hommeles van kwam. Een niet geringe verdienste an sich. Dochter Margot Lannoo is anno 2025 het dichtst opgeschoven naar de zon, nu in de rol van COO. De Nederlandse Irya Danner neemt in deze fase nog de honneurs waar als extra muros CEO.

Op het podium schetste dochter Laura Lannoo een pakkend en treffend beeld van haar vader, die na twee eerdere ‘schijnbewegingen’, nu écht besliste om iets anders te doen.

“We werden van jongs af blootgesteld aan verhalen, wijsheid, creativiteit, ondernemerschap, de rijkdom van de mensen en boeken”, aldus Laura Lannoo. “Het was voor ons allen een voorrecht om zo dicht bij dit mooie bedrijf te mogen opgroeien. Bij dit unieke bedrijf dat mensen inspireert, met diepgang informeert en verbindt. Dat ze doet nuanceren, doet wegdromen, troost laat vinden, verwondert. Dit bedrijf dat een maatschappelijke rol heeft die enkel maar meer aan belang wint vandaag, in tijden van fake news, een overvloed aan informatie, geopolitieke onzekerheden, technologische disrupties. Ons vader ontwikkelde zijn eigen stijl die werd gekenmerkt door hard werken, optimisme, relativering, doorzetting en veerkracht. Door menselijkheid, integriteit, en eenvoud. Door ondernemerschap. Voeten op de grond. Maar ook altijd met een kwinkslag. ‘Regular’ is not his middle name. There’s a crack in everything,  that’s how the light gets in. Leonard Cohen’s songline is, in de verschillende interpretaties, en zeker in die van veerkracht en humor, op je lijf geschreven. Dat weet iedereen die je ietwat kent.”

(KC)