Bij open-minded hiring blijven kandidaten anoniem tot het sollicitatiegesprek. Deze manier van rekruteren moet elke kandidaat een gelijkwaardige kans geven tijdens het sollicitatieproces en zo zorgen voor meer diversiteit op de werkvloer, zowel op vlak van socio-culturele achtergrond als gezinssituatie, leeftijd of opleidingsniveau. Dankzij deze innovatieve manier van rekruteren, wil Accent komaf maken met de – vaak onbewuste – vooroordelen bij recruiters en beslissingsnemers.
Dubbel zoveel sollicitaties
Accent zelf maakt discriminatie op basis van culturele achtergrond onmogelijk. Wie bij het talentplacementbedrijf aan de slag wil, hoeft al sinds september 2022 geen cv, noch sollicitatiebrief meer te sturen. Een naam (zelfs initialen mogen), e-mailadres en telefoonnummer volstaan. Een foto vraagt het bedrijf al zeker niet op, omdat dat nooit aan de basis mag liggen van een oordeel, zo stelt Accent.
De volgende stap is een cultuurfit-test die nagaat hoe goed de persoonlijke waarden van de sollicitant matchen met de waarden en bedrijfscultuur van Accent. Als blijkt dat er een cultural fit is met Accent, mag de kandidaat op gesprek komen en zelf kiezen hoe dat gesprek verloopt. Als uit de test blijkt dat er geen cultural fit is, dan volgt een gesprek om te peilen waarom die fit niet onmiddellijk bleek en om te beslissen of de sollicitatie wordt verdergezet. Indien niet, kan de kandidaat in dialoog gaan over andere jobopportuniteiten via Accent.
Sinds de start van de nieuwe manier van rekruteren krijgt Accent dubbel zoveel sollicitaties per maand en dienen zich opvallend meer oudere kandidaten aan, alsook meer kandidaten met een hoofddoek, met een lager of geen diploma, en kandidaten met bepaalde uiterlijke symbolen en kenmerken (tattoo, piercing, opvallende haarkleur, een beperking…).