“Ondernemingen spelen een sleutelrol in de duurzaamheidstransitie die we met heel de samenleving aan het afleggen zijn”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “Onze Pioneer-bedrijven doen er alles aan om verantwoord met de planeet om te gaan. Dat doen ze niet omdat het moet, wel omdat het de enige juiste manier is om vandaag een onderneming uit te bouwen. We feliciteren hen met hun inspanningen en moedigen hen aan om sectorgenoten te blijven inspireren.”
121 certificaten
Ondernemingen die gedurende drie jaar acties opzetten rond elk van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen ofte Sustainable Development Goals (SDG’s), krijgen na een positieve evaluatie het UNITAR Pioneer-certificaat. “De klimaatverandering aanpakken, werken aan een inclusieve samenleving en circulair ondernemerschap versterken, zijn wereldwijde uitdagingen die lokaal kunnen worden aangepakt”, aldus Alex Mejia, directeur bij UNITAR. “De SDG’s van de Verenigde Naties zijn dan ook een ideaal instrument voor ondernemingen om hun duurzaamheidsacties aan op te hangen.”
Recordaantal nieuwe inschrijvingen
De interesse voor duurzaam ondernemen is aan een stevige opmars bezig. Het aantal nieuwe inschrijvingen voor duurzaamheidstrajecten van Voka is met 30% gestegen en piekt dit jaar op 263 deelnemende bedrijven. Voor West-Vlaanderen ligt dat aantal op 54.
Onder de paraplu van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) kunnen ondernemingen op verschillende niveaus werken aan duurzaamheid. Het behalen van een Pioneer-certificaat is een eerste internationale erkenning. Pioneer-bedrijven kunnen vervolgens werken aan het behalen van een Champion-certificaat. En wie ook dat tot een goed einde brengt, kan kandideren voor de titel van Ambassador.
De coronacrisis heeft voor vertraging gezorgd bij vier op de tien ondernemingen die in een duurzaamheidstraject zitten. De meerderheid van de ondernemingen denkt evenwel die achterstand nog binnen het jaar te kunnen wegwerken. Dat blijkt uit een bevraging van Voka in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.
De laureaten in de kijker
De vijf West-Vlaamse laureaten van 2021 zijn: TE Connectivity uit Oostkamp, diepvriesgroentenspeler Ardo uit Ardooie, Kringloopwinkel en maatwerkbedrijf ’t Rad uit Ruddervoorde, Cargill GEOS Izegem en visverwerker Mowi Belgium uit Brugge.
“Duurzaamheid zit in onze genen en vormt de wortels van waaruit het bedrijf is gegroeid”, zegt Ignace Kint, investment manager bij Ardo. “Het Pioneer-certificaat dat we via Voka behaalden, is voor ons een manier om onze duurzaamheidsdoelen te bereiken en ons beleid concreet te vertalen naar de werkvloer.”
“Het VCDO is voor Mowi Belgium in Brugge een waardevol kompas dat ons duurzaamheidsbeleid de laatste 3 jaar een echte boost gaf”, aldus aldus Jeroen Adams, OPEX-manager bij Mowi Belgium. “Het SDG Pionier-certificaat is voor ons en onze stakeholders een duidelijk bewijs van onze inspanningen en verstevigt onze constructieve dialoog met hen. We voelen dat we zo nóg meer impact kunnen hebben op het verduurzamen van onze planeet. En die planeet is Mowi dierbaar.” Jan Vandekerckhove, milieucoördinator bij TE Connectivity, ziet het certificaat als een bewijs van we walk the talk. Kurt Vandecappelle van Cargill GEOS Izegem, alsook Jurgen Dewulf, preventieadviseur bij Kringloopcentrum Leefbaar Wonen (’t Rad), zien het Pioneer-certificaat als een bijkomende motivatie om onvermoeibaar te blijven inzetten op duurzaamheid.