Voor Switch rijdt Niels Schoofs het hele land rond om bedrijven advies te geven over mobiel werken. Dat het werkt, daar is ie zelf het levende voorbeeld van. “Ik krijg meer gedaan en kan mijn werk organiseren zoals ik zelf wil.”
Telewerken is in ons land nog altijd aan een opmars bezig. Op één jaar tijd registreerde HR-dienstverlener Acerta maar liefst 10 procent meer telewerkers op de payroll. Alles bij elkaar zou nu ongeveer één op de drie bedienden van zijn baas de kans krijgen om vanop afstand te werken. Dat er potentieel is om verder uit te breiden, leert een rondvraag (eveneens van Acerta) bij 1.700 bedienden. Twee op de drie gaven daarin aan het belangrijk te vinden zelf hun werklocatie te kunnen kiezen. Opmerkelijk: de meeste deelnemers zijn van oordeel dat één à twee telewerkdagen per week voldoende is.
Werken vanuit het tankstation
Ook Niels Schoofs van Apple Premium Reseller Switch kan zich uitstekend in dat aantal vinden. Voor zijn job als Solutions Sales Specialist is hij bijna elke dag op de baan en probeert hij maximaal van de voordelen van mobiel werken te genieten. “Ik heb een laptop, smartphone en iPad waarmee ik vanop elk plekje in het land kan werken. Als er bijvoorbeeld veel file is, dan gebeurt het dat ik de snelweg afrijd en even in een tankstation ga werken. Of ik beslis om mijn werkdag thuis te starten. Dat laatste doe ik ook wanneer ik complexe zaken moet uitwerken en geconcentreerd wil werken. Het is fijn dat mijn werkgever me die vrijheid en flexibiliteit geeft. Het stelt me in elk geval in staat om mijn werkdag optimaal te plannen.”
Een blik in zijn agenda leert wat mobiel werken in de praktijk kan betekenen. “Beginnen deed ik deze morgen bij een klant in Oostende. Omdat ik vroeger was dan voorzien, heb ik eerst in mijn wagen wat mails verwerkt en de vergadering verder voorbereid. Tijdens de bespreking met de klant heb ik op mijn iPad notities genomen en tussendoor enkele slides getoond. Op mijn terugweg naar het hoofdkantoor in Leuven heb ik een tussenstop gemaakt in de Switch-vestiging in Sint-Martens-Latem, om met enkele collega’s te praten en om vanop mijn MacBook Pro dringende administratie af te handelen. Omdat we met cloud-oplossingen werken, kan ik vanop eender welk toestel aan mijn documenten. Handig! Hier in Leuven rond ik straks mijn werkdag af, maar eerst beantwoord ik op de interne chat nog wat vragen van collega’s.”
Voorlopig zijn het alleen de medewerkers van de sales die 100 procent mobiel werken, in de toekomst zal Switch dat allicht uitbreiden. “Wij hebben geregeld klanten die vragen naar onze tools om mobiel te werken”, verklaart Niels. “Om te weten waarover we praten, is het cruciaal om zelf de ervaring te hebben. Wij adviseren trouwens niet alleen over de aankoop van hard- en software, maar we helpen ook bij de implementatie ervan. Wie zijn werknemers wil laten thuiswerken, zal er bijvoorbeeld aan moeten denken om verzekeringstechnisch maatregelen te nemen. Deze en andere tips kunnen wij als verkopers geven omdat we uit eigen ervaring spreken.”
Koudwatervrees niet nodig
Hoewel Niels merkt dat veel werkgevers vandaag nog koudwatervrees hebben – ze vrezen de controle over hun werknemers te verliezen – verwacht hij dat er de komende jaren toch heel wat overstag zullen gaan. De war for talent zal daarin een belangrijke trigger zijn, denkt hij. “Voor bedrijven wordt het alleen maar moeilijker om de juiste mensen aan boord te halen. Hebben ze die gevonden, dan zullen ze er natuurlijk alles aan doen om hen te houden. Als je leest hoeveel werknemers interesse hebben in telewerken, dan is het duidelijk welke koers het in de toekomst uitgaat. Ook de files, de bekommernissen om het milieu en de technologische vooruitgang zullen telewerken in de hand werken.”