Een zoektocht naar nieuwe medewerkers organiseren in het dialect. Een weinig verheven tactiek, die blijkbaar soms ook loont. Infrabel presteerde het tijdens jobdagen in Leuven, waar 22 mensen een contract tekenden bij de infrastructuurbeheerder van de Belgische spoorwegen.
Infrabel hield vrijdag en zaterdag jobdagen in het Logistiek Centrum Infrastructuur (LCI) in Leuven. Dat centrum groepeert het personeel en het materieel die nodig zijn voor het onderhoud en de eventuele herstelling van de infrastructuur. In Vlaams-Brabant gaat straks ongeveer een vijfde van de Infrabel-medewerkers met pensioen gaat. Daardoor zijn er al 45 vacatures.
De jobdagen waren een schot in de roos: 22 mensen tekenden een contract. Ze kunnen binnenkort aan de slag voor het onderhoud van de sporen en wissels, de werkzaamheden aan de bovenleiding en het besturen van de technische werktreinen. “Het doel was om 27 nieuwe collega’s aan te werven voor de regio Leuven-Aarschot. De teller staat voorlopig op 22”, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.
Infrabel is al een hele tijd bezig met een grote aanwervingscampagne om 700 vacatures in te vullen. Eerder waren er al campagnes en jobdagen in West-Vlaanderen en Limburg, telkens in het dialect. Dat gebeurde nu ook in Vlaams-Brabant, met de slogan Is’t iet vei aa? Wa peisde?. Na de indigestie van het dialect in de Vlaamse popmuziek dringt het slechte taalgebruik nu blijkbaar ook de vacaturemarkt binnen.
Het weerhield 135 geïnteresseerden kennelijk niet om naar Leuven af te zakken. “Ze kregen een rondleiding in het LCI en maakten live werkdemonstraties mee. De 22 mensen die in het LCI in Leuven aan de slag kunnen, legden eerder een geslaagde jurytest en een medisch onderzoek af. Sommige sollicitanten zijn nog even aan het nadenken.” Of misschien zijn ze hun dialect aan het bijschaven.