Brasserie Hofstaye Foto: if

Zoë maakt met papa Dirk Swartebroeckx duobaan van brasserie Hofstaye

De kookvuren branden weer in de historische Gasthuishofhoeve in Hofstade. Zoë Swartebroeckx (32) start er haar eerste brasserie onder de naam Hofstaye en stapt daarmee in de horecasporen van papa Dirk (62). Brasserie Hofstaye wil voor een breed publiek toegankelijk zijn en biedt ook de mogelijkheid om er blije gebeurtenissen in familie- en vriendenkring feestelijk te vieren.

De historische hoeve in de Gasthuishofweg is sinds 2007 eigendom van de gemeente Zemst, die ze aankocht van het Mechelse OCMW en ze in concessie gaf aan brouwerij Alken-Maes.

Eerst opende die onder de naam Engelentijne met Patrick Van Campen. Na een brand in 2014, een aanslepende procedure met de verzekeringsmaatschappij en de heropbouw in 2017 stond Pascal Van Himste er achter het fornuis in de Gasthofhoeve. Na twee moeilijke coronajaren deed die in de lente van vorig jaar de boeken dicht.

Goesting

En nu is er dus Zoë Swartebroeckx, die wel met de lepel in Hofstaye zal zwaaien maar zelf niet in de potten gaat roeren. “Ik heb het allemaal van dichtbij meegemaakt. Hoe papa Dirk lange dagen maakte en (te) weinig tijd voor zichzelf en ons gezin overhield, deed mij besluiten om niet die weg op te gaan”, zegt ze.

”Ik studeerde maatschappelijk werker en werkte bij het OCMW van Antwerpen. De horeca zag ik helemaal niet zitten maar blijkbaar zit het toch ergens in mijn genen en heeft de goesting het gehaald. De zaal en de administratie worden mijn deel.”

Dirk Swartebroeckx, een man met een lang horecapalmares, is zeer gekend in de ruime regio. Hij runde ondermeer De Martinique en Puro in Mechelen, de cafetaria van zwembad Heide in Hofstade, Het Brouwershof in Haacht, De Passant in Keerbergen en Schom 8 in Zemst.

Daar stapte hij onlangs uit voor een nieuwe uitdaging met Brasserie Hofstaye. Gelijk werd het hele keukenteam van Schom 8 met chef-kok Kay Reszczynski mee naar Hofstade getransfereerd.

Samen

“Toen Alken-Maes de zaak in de vitrine plaatste, hebben we beslist om er samen voor te gaan. Ik met mijn grote kennis van de horeca en Zoë, die meer op de achtergrond blijft voor ondersteuning en het administratieve werk. Zo vullen we elkaar dus perfect aan. Het blijft zo ook best combineerbaar met ons privéleven en laat ruimte voor mooie genietmomenten met mijn kleinzoon Mathis, die ook al vijf is. Het gaat allemaal snel en we willen die tijd ook niet missen.”

De brasserie moet voor het ruime publiek toegankelijk zijn en biedt een gevarieerde kaart met voorgerechten beneden de twintig euro en hoofdgerechten van maximum dertig euro.

Ze is open van dinsdag tot zaterdag. De zondag is voorbehouden voor familiefeesten, trouwpartijen, babyborrels en jubilea. De zaal biedt plaats aan tachtig bezoekers. Kinderen zijn er welkom en kunnen hun fantasie en energie kwijt op de speeltoestellen in de grote tuin. Op maandag is Brasserie Hofstaye gesloten.