Momenteel geven vier op de tien ondernemers ecocheques aan hun werknemers. Dat blijkt uit een rondvraag van Unizo bij 612 werkgevers. De meerderheid geeft dus geen ecocheques. Opmerkelijk is dat van de ondernemers die wel ecocheques geven, acht op de tien zeggen dit enkel te doen omdat de cao hen daartoe verplicht. “De ecocheques zijn geen breed gedragen extralegaal voordeel”, zegt gedelegeerd bestuurder van Unizo Karel Van Eetvelt. “Vooral de hoge kostprijs en de administratieve rompslomp schrikken werkgevers af.”
Zestig procent van de werkgevers is voorstander van de elektronische ecocheque. Unizo pleit daar al jaren voor, vorige maand nog keurde Unizo hierover in de Nationale Arbeidsraad een advies goed.
Volgens Unizo biedt de elektronische ecocheque heel wat voordelen; een lagere administratieve rompslomp, minder kosten voor zowel de werkgever als de handelaar die de ecocheque ontvangt en de mogelijkheid om meer concurrentie tussen de uitgevers te creëren zodat de kosten dalen. Unizo pleit voor een snelle omschakeling naar een elektronische ecocheque.
Veertig procent van de werkgevers klaagt over de administratieve rompslomp bij de papieren ecocheque, bijna de helft hekelt de bijkomende kosten voor de werkgevers. De elektronische ecocheque vindt meer ingang bij werkgevers, op voorwaarde dat de kost voor de werkgever verlaagt en dat de ecocheque dan op dezelfde kaart komt als de maaltijdcheque