Zakentoerisme in Groene Gordel kan nog veel meer opbrengen

vergaderenSteeds meer zakentoeristen die overdag aan de slag zijn Brussel brengen de nacht door in de Groene Gordel van Vlaams-Brabant. De cijfers over 2014 die nu bekendgemaakt werden, bevestigen de trend met 800.000 overnachtingen. Toch laten de hotels nog kansen liggen, vooral omdat ze achterop hinken op het vlak van vergaderfaciliteiten. Alleen de hotels in Zaventem zijn mee met hun tijd.

De Groene Gordel is de landelijke zone rond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en bestaat uit het arrondissement Halle-Vilvoorde en het westelijk deel van het arrondissement Leuven. De regio is opgedeeld in drie kleinere gebieden: het Pajottenland in het westen, de Brabantse Kouters ij de noordrand rond Brussel en het Dijleland in het oosten. De belangrijkste steden zijn Leuven, Vilvoorde en Halle.

Die Groene Gordel was in 2014 goed voor 1,4 miljoen overnachtingen. Daarmee is het de derde belangrijkste toeristische regio van Vlaanderen. Alleen de Limburgse en de Antwerpse Kempen doen beter, maar hun succes is mee te danken aan de diverse vakantieparken op hun grondgebied.

Van die 1,4 miljoen overnachtingen zijn er 600.000 in de leisuresector, het zogenaamde vrijetijdstoerisme. Met 800.000 overnachtingen is het zakentoerisme de grote slokop. Het gaat om mensen die in Brussel of Vlaams-Brabant  zijn voor meetings, congressen en individueel zakentoerisme.

Vanuit economisch standpunt is een zakentoerist zeer interessant. Een vrijetijdstoerist besteedt gemiddeld 79 euro per nacht in een regio. Voor een zakentoerist loopt dat op tot 230 euro per persoon per nacht. Dat is bijna het drievoudige.

Veel hotels in de buurt van de luchthaven van Zaventem hebben daar al op ingespeeld en bieden de zakentoeristen goed uitgeruste vergaderfaciliteiten aan. Maar volgens Toerisme Vlaanderen benut de Groene Gordel nog lang niet alle troeven. Het wil tot 2019 meer inzetten op vergaderfaciliteiten, al is niet meteen duidelijk hoe en wie daarvoor centen op tafel gaat leggen.

Meetingtoerisme is het nieuwe ordewoord. Meer bepaald de zogenaamde special venues of vergaderen in het groen. Zakenmensen vergaderen op een locatie met een cultuurhistorische achtergrond en zitten toch in het groen.