Ruim twintig jaar geleden richtte Daniëlle Vanwesenbeeck (52) MASTERmail op, een bedrijf gespecialiseerd in direct mailings. Vanwesenbeeck is een manusje-van-alles, want naast doorwinterd onderneemster is de Lubbeekse ook mama van twee zonen, schrijft ze columns voor het businessmagazine Trends, vervult ze de rol van voorzitter van Voka Vlaams-Brabant, én heeft ze er een carrière in de politiek opzitten.
MASTERmail heeft expertise in personalisatie, beschikt over een eigen grafische productie van digitale drukpersen, omslagvulmachines en heeft een expertise in postale verzendingen. Hoofdzakelijk resulteert dit in het produceren en verwerken van papieren gepersonaliseerde mailings die dagelijks per post worden afgegeven.
Daarnaast heeft de firma een aanbod naar bedrijven rond geschenkpakketten : verjaardagen, complimentendag, paas- en kerstgeschenken. “We onderscheiden ons omdat we met een papieren output, de kaart trekken van de digitalisering”, zegt Daniëlle. “Onze klanten kunnen de zaken die ze willen laten versturen digitaal opladen op een platform, we maken gebruik van artificiële intelligentie. Automatische wordt een mailing gegeneerd. De klant keurt goed en geeft daardoor de opdracht aan de printers, die daarna opstarten. Intern wordt er automatisch een order aangemaakt, en na verzending wordt automatische de factuur aangemaakt”, legt de general manager uit. “Ik heb tegen mijn team laten weten ‘we worden de Bol.com van de mailings’. Het traject is nog niet rond, maar het geeft zeer veel voldoening en opent nieuwe perspectieven.”
Branie
Daniëlle zit in de top vijf van de ‘Strafste Onderneemster van Vlaams-Brabant’. Een nominatie die ze volgens haar te danken heeft aan een hoge werklust en het nodige doorzettingsvermogen. “Ik heb met geleende centen iets opgebouwd dat al 20 jaar een duurzaam bedrijf is”, klinkt het. “We hebben regelmatig moeten bijsturen want een bedrijf dat op routine blijft draaien, gaat achter uit. Een ondernemer moet ook met een open vizier naar de toekomst kijken. De toekomst, niet zijn concurrenten. Verder moet je onderscheidend zijn en creatief”, meent de volbloed onderneemster. “Zelf draag ik het ondernemerschap uit, zeker naar vrouwen toe. Ze zijn soms wat te bescheiden of onzeker, terwijl ze toch degelijk de capaciteiten te hebben. Ze ontbreken soms branie. Door mijn verhaal te vertellen, zie ik dat sommigen toch de sprong maken.”
Overleven in een jungle
Intussen kan ze flink haar mannetje staan, maar in het verleden ervoer Vanwesenbeeck de ondernemerswereld als een robuuste wereld. “Als vrouw in het bedrijfsleven vind ik het soms hard. Er is veel hardheid. Het is een jungle waar je moet in overleven. De eerste jaren dien je respect af te dwingen in die overwegend mannelijke wereld. Eens dat respect verdiend, lopen de zaken wel. Het is natuurlijk ook wel na 20 jaar, dat er al wat strepen zijn verdiend en men je als volwaardige gesprekspartner aanziet. De eerst jaren is dat wel minder het geval.”
Volledig digitaal
De Lubbeekse droomt ervan om MASTERmail op termijn volledig te digitaliseren. “Ons project heet ‘From Digital files tot Paper Smiles’. De bedrijfsprocessen zelf worden volledig gedigitaliseerd. Dat is een hele omslag”, zegt de onderneemster. “Dat gaat van goedkeuring van facturen tot ondertekenen van documenten, verlofaanvragen die rechtstreeks in de payroll worden gezet tot het registreren van de bezoekers bij het onthaal – ze kunnen zelfs hun drankje digitaal bestellen.”
“Aan klantenzijde zal alles via een digitaal platform gebeuren. We zetten nu AI in om al heel wat processen te versnellen”, gaat Vanwesenbeeck verder. “Een bijzonder boeiend verhaal om dit bedrijf te zien transformeren. Ik haalde de mosterd bij – jawel – een bezoek met Voka Vlaams Brabant aan Tesla, een jaar geleden. Ze zijn volledig gedigitaliseerd met als output een auto. Hetzelfde zal in weliswaar kleinere schaal gebeuren bij ons, maar dan als output een kaart, een omslag, een geschenkdoos”, aldus Vanwesenbeeck.
Stemmen op Daniëlle of een van onze andere straffe onderneemsters kan nog tot en met 3 maart via www.made-in.be/strafste-onderneemster.