DIEST – Aan de Turnhoutsebaan in Diest wordt de Tuilerie opgetrokken, een bouwproject van ontwikkelaar Cores met 113 woonunits annex terras. De wooneenheden worden niet langer aangesloten op het gasnet.
De nieuwe woonwijk, in de buurt van het station, investeert in duurzame energie door onder andere de integratie van een BEO-veld (boorgat energieopslag). Door de toepassing van deze techniek wordt project De Tuilerie de eerste woonwijk in Diest en omgeving die niet langer op het gasnet dient aangesloten te zijn.
Thermische bodemcapaciteit
De Tuilerie wordt een meer dan bijna-energieneutrale (BEN) wijk. BEN-gebouwen gebruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water en halen hun energie uit groene energiebronnen. Concreet wordt er op de site gewerkt met boorgat energieopslag (BEO) waarbij de thermische bodemcapaciteit wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen en te koelen. De boorgaten hebben een diepte van ongeveer 100 à 150 m. Samen vormen ze een groot ondergronds opslagvolume, een BEO-veld.
Minder dan E-20
Sophie Deprez, CCO van CORES Development: “In De Tuilerie passen we enkele hernieuwbare energiezuinige alternatieven toe zoals zonnepanelen en een BEO-veld. Deze techniek onttrekt in de winter warmte uit de bodem via een warmtepomp en recupereert de verlaagde bodemtemperatuur in de zomer voor koeling. Hierdoor het gebouw niet op het gasnet dient te worden aangesloten. De appartementen in De Tuilerie worden voorzien zo standaard vloerverwarming met koeling. Deze investering loont ook voor de toekomstige bewoners want dankzij het lage E-peil (E20) krijgen ze de eerste 5 jaar een fiscaal voordeel en betalen ze geen onroerende voorheffing. Daarnaast heeft het E-peil ook een positieve invloed op de rente van een lening, doordat bepaalde banken een BEN-krediet aanbieden”, aldus nog Deprez.